Venezia-juryen overrasker: Gulløven til dokumentaren Sacro GRA

Gulløven i Venezia er alltid vanskelig å spå, og årets juryleder Bernardo Bertolucci har tradisjon tro gjort et overraskende valg. Dokumentaren Sacro GRA ble årets vinner, mens favoritter som Night Moves, Tom à la ferme og Under the Skin måtte dra hjem uten priser.

Bernardo Bertolucci må vel nesten regnes som en av filmhistoriens mest flamboyante regissører, og i så måte var det vanskelig å spå at juryen hans skulle legge sin elsk på en dokumentarfilm, men dette beviser vel egentlig bare at det alltid er meningsløst å spekulere i slikt. Italieneren Gianfranco Rosi har regissert Sacro GRA, som omhandler områdene ved hovedveien som slår ring rundt Roma. Dette er første gang en dokumentar tar med seg hovedprisen i festivalens historie, og den første italienske vinneren på hele 15 år.

Greske Alexandros Avranas og Miss Violence tok med seg Sølvløven for beste regi og prisen for beste skuespiller (Themis Panou), mens Tsai Ming-liang fikk juryprisen for Jiao You. Kritikerne har vært særdeles begeistret for sistnevnte, og mange har ansett filmen som den sterkeste kandidaten til Gulløven – men den gang ei.

Stray Dogs
Dette bildet er hentet fra Tsai Ming-liangs «Jiao You».

Elena Cotta vant prisen for beste skuespillerinne for Via Castellana Bandiera, mens Tye Sheridan (som vi husker fra The Tree of Life og Mud) ble pekt ut som årets beste unge skuespiller. Prisen for beste manus gikk til Steve Coogan og Jeff Pope for Stephen FrearsPhilomena.

Vi ser herved frem til å se Sacro GRA, men det gjenstår å se om filmen får norsk kinodistribusjon.