TIFF klipper festivalpasset i to – nå kan alle kjøpe billetter til visninger

Tromsø internasjonale filmfestival har mange tradisjoner, men alle kan ikke videreføres i det uendelige: Festivalpasset, som i en årrekke har vært symbolet på å «være TIFF-publikummer», blir ikke lenger påkrevd for alle som skal se film. Dette for å skape en mer inkluderende festival.

Festivalpasset har historisk sett vært et «medlemskap i filmfestivalene» og var på et tidspunkt en nødvendighet for at festivalene skulle få muligheten til å vise de filmene de ønsket (som ikke var i norsk kinodistribusjon). Alle som har sett film under TIFF tidligere har måttet kjøpe seg et slikt medlemskap i form av festivalpass, men nå skal ordningen avvikles.

«Passet har hatt en fin symbolikk for festivalen og ikke minst har det gitt publikummere muligheten til å spotte andre festivaldeltagere. Det har nok vært en fin samtaleåpner for mange», sier festivalsjef Lisa Hoen i en pressemelding. «Skal du se mange filmer under festivalen vil summen til festivalpasset oppleves som lav, spesielt  siden du også får den fysiske katalogen med på kjøpet. Har du derimot kun mulighet til å se to filmer kan passet oppleves som en sperre for publikum.»

Formålet med avgjørelsen er at det nå skal bli lavere terksel for å delta på TIFF – det blir en mer uforpliktende festival der det også er mulig å «bare svinge innom». Festivalkatalog i fysisk format skal fortsatt være til salgs, ettersom denne er et samleobjekt for de ivrigste: «Vi vet at det er mange publikummere som ikke ønsker en fysisk utgave av katalogen, spesielt nå om programmet er så lett å navigere seg i på nett. Vi ønsker likevel fortsatt å ha katalogen tilgjengelig for de som foretrekker en fysisk utgave av programmet», sier Hoen.

Allerede nå selges klippekort til redusert pris via festivalens Early Bird-kampanje. TIFF 2023 arrangeres i tidsrommet 16.-22.januar.