Steven Spielberg ser ut til å være i storform med The Post – se den ferske traileren

Alle som følger oss på Montages tett vet at mange av bidragsyterne våre har stor respekt for Steven Spielberg. Det begynner likevel å bli lenge siden han har laget et virkelig fremragende verk, men med hans neste film, The Post, kan «trenden» snu – i alle fall om man er svak for dialogtunge journalistfilmer.

Mye kan tyde på at Oscar-akademiet er nettopp dét, ettersom de i 2016 ga sin gjeveste pris til Spotlight, en film med tydelig tydelig slektskap til syttitallets amerikanske filmstil. Parallellene til Alan J. Pakulas journalistfilmklassiker All the President’s Men (1976) er enda tydeligere i The Post, hvis man tar utgangspunkt i denne ferske traileren – ispedd Spielbergs sedvanlig energiske stil.

Rollebesetningen ledes an av Tom Hanks og Meryl Streep, to publikums- og prisdryss-favoritter som nok forventes å bringe filmen langt i vinterens forestående Oscar-race. Streep blir ofte vel karikert i sine rolletolkninger, men her virker hun kledelig dempet; Hanks ser sleskere ut enn vanlig, forhåpentligvis på en god måte. Filmen er basert på den sanne historien rundt publiseringen av de såkalte Pentagon Papers i 1971, og Hanks spiller The Washington Post-redaktør Ben Bradlee (for øvrig også gestaltet av Jason Robards i Pakulas film om Watergate) mens Streep gir liv til Katherine Graham, utgiveren som var Bradlees sjef og som skulle ta avgjørelsen om å publisere eller ikke, med press fra alle kanter.

Til vanlig er Spielberg en mester til å skyte dialogscener – tungt inspirert av sitt forbilde Akira Kurosawa – og vi minnes blant annet hvordan en potensielt stillestående film som Lincoln (2012) føltes svært levende takket være smidig kameraarbeid og musikalsk klipp. Forhåpentligvis er Spielbergs team like formbevisste denne gangen.

Den ferske traileren kan du se nedenfor, i tillegg til første plakat til filmen og noen utvalgte frysbilder. The Post får amerikansk kinopremiere 22. desember, etterfulgt av en slippdato i Europa på nyåret.

*