Se de første klippene fra Hayao Miyazakis nye film

Hayao Miyazaki er vel – sammen med John Lasseter og co – animasjonsfilmens største geni på denne siden av Walt Disney, med mesterverker som Min nabo Totoro, Prinsesse Mononoke og Chihiro og heksene på samvittigheten. Nå har det allerede gått fem år siden den sjarmerende barnefilmen Ponyo, og da er det gledelig å melde at The Wind Rises nærmer seg.

Filmen er basert på Tatsuo Horis biografiske roman, samt Miyazakis egen manga, og omhandler Jiro Horikoshis liv. Horikoshi var mannen som designet de såkalte Zero-jagerflyene, som ble brukt under andre verdenskrig, og som nærmest har blitt ikoniske etter angrepet på Pearl Harbour. Flymaskiner er ikke noe nytt motiv i regissørens filmografi; i Porco Rosso, Miyazakis noir-aktige vri på Douglas Sirks The Tarnished Angels, møter vi en whiskey-drikkende detektiv-pilot i grisedrakt.

Klippet nedenfor er såpass kort at det er vanskelig å få en fornemmelse av hvilken film The Wind Rises kommer til å bli, men uttrykket er i alle fall umiskjennelig Miyazaki. Og for dem som var litt skuffet over Ponyos appell til de minste, ser denne nye filmen ut til å være mer i tråd med Miyazakis «voksnere» filmer.

The Wind Rises