Rekordtidlig norsk kinopremiere for Denis Villeneuves Dune – fem uker før USA!

Denis Villeneuves episke, megabudsjetterte science fiction-adaptasjon, Dune, blir en av høstens store høydepunkter på kino – og nå er det klart at det norske publikum får filmen rekordtidlig, hele fem uker før USA-premieren.

Man må gni seg litt i øynene over denne nyheten, men SF Norge bekrefter til Montages det som nå også fremgår på Filmweb, at Dune – etter verdenspremieren i Venezia – får bred kinolansering i Norge med premiere allerede omsdag 15. september. Dette står i kontrast til den amerikanske kinopremieredatoen, som fortsatt ligger på 22. oktober.

Det er sikkert en rekke ulike, kompliserte hensyn som studioet Warner Bros. må ta rundt lanseringen av en storfilm som Dune i dagens usikre kinomarked. Filmen er allerede korona-utsatt et helt år fra sin opprinnelige premieredato i 2020, og med den fortsatt pågående pandemien spiller nok både vaksinasjonsgrad i ulike territorier også inn i lanseringsstrategien. I USA skal dessuten Warner slippe filmen simultant på kino og strømmetjenesten HBO Max – et kontroversielt grep som mange i bransjen har reagert negativt på, men som studiosjefene holder fast ved ut kinoåret 2021.

Så da er det på mange måter heldig for oss her i Norge og et knippe andre europeiske land, som får rekordtidlig tilgang på blockbusteren Dune – noe som i «gamle dager» pleide å være motsatt; det var ikke uvanlig å måtte vente opptil flere måneder på en storfilm som allerede hadde hatt premiere i USA.

Montages ser Denis Villeneuves Dune på filmfestivalen i Venezia, og vil returnere med en detaljert podkastsamtale om filmen umiddelbart etter verdenspremieren 3. september. Her er filmens siste trailer: