Ray Harryhausen (1920-2013)

En av tidenes største spesialeffekt-makere, Ray Harryhausen, døde i går, 93 år gammel. Han var egenhendig ansvarlig for å løfte kunstformen flere hakk, spesielt i forhold til stop motion-teknikker.

Harryhausen jobbet ikke på så mange filmer i løpet av sitt liv og sin karriere, men de han jobbet på var til gjengjeld banebrytende i sin bruk av spesialeffekter. Harryhausen var selv inspirert av modell-animasjonen i filmer som King Kong (1933), men tok det et skritt videre ved å la animasjonene gli organisk sammen med skuespillerne og live action-materialet forøvrig.

Blant de mest kjente verkene finner vi The 7th Voyage of Sinbad (1958) og Jason and the Argonauts (1963) som begge er kjent for sine levende skjelletter. I tillegg var det en flora av monstre, dinosaurer og skapninger i filmer som Mysterious Island (1961), The Three Worlds of Gulliver (1960), One Million Years B.C. (1966) og The Valley of Gwangi (1969). Den siste filmen han jobbet på i offisiell kapasitet var Clash of the Titans (1981).

Mye av animasjonen virker kanskje hakkete og rar etter dagens standard, men Harryhausen var på mange måter datidens Stan Winston. Ja, kanskje kan man påstå at det ikke hadde vært noe Stan Winston uten Ray Harryhausen. En legende i industrien med spesielt stor appell i fanmiljøer.

Her er en liten In Memoriam-video produsert av Turner Classic Movies:

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 1 kommentar

  1. Michael Wynn sier:

    Ray Harryhausen var en gigant innenspesial effekter. Han lagde mange fantastiske scener, s. eks fektescenen med skjelleter i Jason and the Argonauts og kjempe krabbeangrepet i Mysterious Island.. Mange av de gamle fantasy filmene ville ikke vært som de var uten ham. Trist at han nå er borte RIP

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>