Popmytologi i Sofia Coppolas nye film Priscilla – her er første trailer og plakat

Mesterregissør Sofia Coppola plukker i år opp sin egen hanske fra Marie Antoinette (2006), med en ny biografifilm der hun går Priscilla Presleys liv nærmere i sømmene. Priscilla er basert på tittelfigurens memoarer Elvis and Me, og nå er første trailer og plakat sluppet.

Faste lesere vil for lengst være klar over at Sofia Coppola er en av dette filmtidsskriftets favorittregissører, så hennes nye film har naturligvis vært på radaren vår siden den ble offentliggjort i fjor høst. Men Priscilla-innspillingen har skjedd raskt og i kledelig stillhet, uten et regn av paparazzi-bilder eller forstyrrende ryktestrøm rundt produksjonen. Så nå som markedsføringsapparatet til studioet A24 er i gang, vil det nok øke på med oppmerksomhet og tallrike blikk i retning av prosjektet.

Etter Baz Luhrmanns både kommersielt og kunstnerisk vellykkede blockbusterbiografi Elvis (2022), er det ingen tvil om at popmytologien rundt «King of Rock and Roll» lever i beste velgående, og at også yngre generasjoner lar seg fascinere av Elvis’ musikk og livshistorie. Med Priscilla kan vi få en komplimentærfilm, smidd i Coppolas estetikk og preget av hennes blikk på sin tittelfigur – akkurat slik Luhrmanns auteurtrekk var smurt utover hvert eneste bilde i Elvis.

I tilfellet Priscilla, lever 78-årige Priscilla Presley ennå, men familien ble på ny rammet av tragedie i vinter, da parets datter Lisa Marie Presley døde av hjertestans 12. januar, bare noen dager etter å ha vært til stede på Golden Globe-utdelingen der Austin Butler vant pris for sin tittelrolletolkning i Elvis. Så det er nok ikke uten melankoli at familien nå enda en gang vil se sine liv udødeliggjort på det store lerretet.

Priscilla-traileren fokuserer nesten utelukkende på stemning – vi kjenner jo allerede historien – og er tonesatt til låta How You Satisfy Me (1992) av Peter Kembers’ band Spectrum, som allerede innfrir en forfriskende frakobling av Elvis’ musikalske arv for Sofia Coppolas film. Med regissørens kreative lekenhet i mente, er det ikke utenkelig at moderne anakronismer også finner sin plass i dette universet. Nykommer Cailee Spaeny som Priscilla og Euphoria-stjernen Jacob Elordi ser også utsøkte ut i disse første glimtene.

Og ut fra bildene og poesien i denne første smakebiten, er Priscilla utvilsomt en Sofia Coppola-film, og man trenger egentlig ikke vite mer – dette er allerede å regne som et av filmårets store kommende høydepunkter. Premieredato er i oktober i USA, så at første visning vil skje på en av høstens store internasjonale filmfestivaler er veldig sannsynlig.

Her er traileren og noen frysbilder: