Ny trailer til Steven Spielbergs Ready Player One gir oss litt mer oversikt i det visuelle kaoset

I går ble den andre traileren til Steven Spielbergs Ready Player One sluppet, og snutten bærer i hvert fall bud om et mer helhetlig uttrykk enn det renspikkede CGI-kaoset vi ble servert i første trailer.

Da vi skrev om den første traileren til Ready Player One, var den CGI-tunge actioneksessen vanskelig å svelge. Gufne minner om Robert Zemeckismotion capture-prosjekter på midten og slutten av 2000-tallet snek seg inn i underbevisstheten.

I den nye traileren som ble sluppet i går, er det imidlertid lettere å få et overblikk over det helhetlige visuelle uttrykket – særlig det som ikke befinner seg i den virtuelle verdenen Oasis.

For alle sekvensene som kretser rundt virkeligheten (et slags overbefolket, halvt post-apokalypisk landskap anno 2045), er det tydelig at Spielberg og fotograf Janusz Kaminski mesker seg i det samme stålblå lyset som preget A.I. – Artificial Intelligence (2001) og Minority Report (2005), mens de skrur opp den Tron: Legacy-aktige neonestetikken et par hakk for alle Oasis-sekvensene.

Her avsløres også noen ytterligere historie-elementer for oss som ikke har lest Ernest Clines roman, som at det skal jaktes på et «easter egg» som gir vinneren total kontroll over Oasis, og at hovedpersonen Wade Owen Watts (Tye Sheridan) blir involvert i en slags undergrunnsbevegelse mot de kapitalistiske kreftene.

Fremdeles virker Oasis-sekvensene veldig overlesset og uncanny valley, men definitivt fornøyelige mens Van Halens ikoniske 80-tallsklassiker «Jump» dundrer over høytalerne (legg forøvrig merke til det musikalske sitatet fra Tilbake til Fremtiden helt mot slutten, signert filmens komponist Alan Silvestri). Fans av en viss alder vil utvilsomt gå seg vill i dekonstruksjonen av filmens mange populærkulturelle referanser, men det som i hvert fall betrygger noe mer enn første trailer er de dynamiske skiftene mellom de to verdenene. Det virker mer vektig og håndgripelig, med nødvendig tekstur.

En ny appetittvekkende plakat ble sluppet omtrent samtidig som traileren – en tydelig referanse til den nokturnblå fargepalletten i plakatene til E.T. – The Extraterrestrial (1982), Cocoon (1985), Explorers (1985) og Flight of the Navigator (1986). Endelig møtte også forfatter Ernest Cline opp til en Q&A i forbindelse med lanseringen av den andre traileren i går. Vi inkluderer dette materialet under.

Ready Player One kommer på norske kinoer 30. mars 2018, midt i påsken («easter egg»/påske….geddit?).

*

*

*