Trailer

Ny, apetittvekkende trailer til Dawn of the Planet of the Apes

Her i Montages var vi begeistret for Rise of the Planet of the Apes (2011), som var første film i nytolkning-serien basert på den kjente franchisen. Oppfølgeren Dawn of the Planet of the Apes er like rundt hjørnet, og nå har den første ordentlige traileren kommet.

Den originale Planet of the Apes-serien, med både filmer og tv-serier, har ikke tålt tidens tann særlig bra. Det er riktignok mye interessant samfunnssatire og filosofi i den første filmen fra 1968, men så går det raskt nedover etter hvert som serien får flere narrative hull enn en utvasket helsetrøye. Tim Burtons skakkjørte nytolking fra 2001 var heller ikke mye å skryte av (foruten produksjonsdesign og musikk). Derfor kom Rupert Wyatts Rise of the Planet of the Apes som et friskt pust i 2011 – høyere grad av realisme og troverdighet skulle bevege materialet bort fra rendyrket fabel og mer mot science fiction i hard vitenskapelig forstand. Der lykkes den.

Det ser imidlertid ut som realisme-strikken tøyes enda litt til i oppfølgeren, basert på denne ferske traileren (som er limt inn nederst i saken). Apene blir enda mer menneskelige, og lederen Caesar – som kun ytret en enkel strofe på slutten av første film – fremfører nå tilnærmet dialoger. Det virker fremdeles organisk og naturlig, ikke påklistret. Visuelt er det flere potensielt spennende elementer, både i form av vistaer og motion capture.

Jeg håper bare inderlig fotograf Michael Seresin toner ned den virtuelle fotografien noe og ikke spinner seg selv ut av kontroll. Det gjelder forsåvidt også regissør Matt Reeves, som forårsaket kvalme hos undertegnede etter Cloverfield (2008) – en håndholdt rutsjebane av en film. Han tonet seg imidlertid ned i Let Me In (2010), den amerikanske versjonen av Tomas Alfredsons Låt den rätta komma in (2008).

Dawn of the Planet of the Apes har norsk premiere 18. juli. Hva tror du om filmen, basert på den nye traileren?

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 2 kommentarer

  1. Karsten Ekren sier:

    Ah! 2011s største overraskelse for min del. Hyggelig at dere følger opp og fortsatt sprer varme til denne filmen. Og denne traileren gjør meg også sjeldent opprømt, selv om jeg tror man som publikummer gjør lurt i å ha sett forløperen om man skal kjøpe utviklingen som du nevner, Thor Joachim.
    For min del er jeg spent på hva byttet av manusforfattere vil ha å si for filmens kvalitet. Rick Jaffa og Amanda Silver hadde både den orginale ideen til relanseringen av serien og sto for det endelige manuset til Rise. Etter hva jeg vet var de i forhandlinger om å fortsette arbeidet i en oppfølger og jeg ville følt meg kneppet mer beroliget om de fortsatt var ombord. Men likevel: gleder meg enormt til dette!

    • Enig, Karsten – Rise of the Planet of the Apes var en hyggelig overraskelse, og et nylig gjensyn bekreftet bare førsteinntrykket: den er rett og slett veldig god. Og med oppløftende trailere, er det vel bare for oss å sette av en sommerkveld til Dawn.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>