Ny, apetittvekkende trailer til Dawn of the Planet of the Apes

Her i Montages var vi begeistret for Rise of the Planet of the Apes (2011), som var første film i nytolkning-serien basert på den kjente franchisen. Oppfølgeren Dawn of the Planet of the Apes er like rundt hjørnet, og nå har den første ordentlige traileren kommet.

Den originale Planet of the Apes-serien, med både filmer og tv-serier, har ikke tålt tidens tann særlig bra. Det er riktignok mye interessant samfunnssatire og filosofi i den første filmen fra 1968, men så går det raskt nedover etter hvert som serien får flere narrative hull enn en utvasket helsetrøye. Tim Burtons skakkjørte nytolking fra 2001 var heller ikke mye å skryte av (foruten produksjonsdesign og musikk). Derfor kom Rupert Wyatts Rise of the Planet of the Apes som et friskt pust i 2011 – høyere grad av realisme og troverdighet skulle bevege materialet bort fra rendyrket fabel og mer mot science fiction i hard vitenskapelig forstand. Der lykkes den.

Det ser imidlertid ut som realisme-strikken tøyes enda litt til i oppfølgeren, basert på denne ferske traileren (som er limt inn nederst i saken). Apene blir enda mer menneskelige, og lederen Caesar – som kun ytret en enkel strofe på slutten av første film – fremfører nå tilnærmet dialoger. Det virker fremdeles organisk og naturlig, ikke påklistret. Visuelt er det flere potensielt spennende elementer, både i form av vistaer og motion capture.

Jeg håper bare inderlig fotograf Michael Seresin toner ned den virtuelle fotografien noe og ikke spinner seg selv ut av kontroll. Det gjelder forsåvidt også regissør Matt Reeves, som forårsaket kvalme hos undertegnede etter Cloverfield (2008) – en håndholdt rutsjebane av en film. Han tonet seg imidlertid ned i Let Me In (2010), den amerikanske versjonen av Tomas Alfredsons Låt den rätta komma in (2008).

Dawn of the Planet of the Apes har norsk premiere 18. juli. Hva tror du om filmen, basert på den nye traileren?