Norske Radiograph of a Family vant dokumentarfestivalen IDFAs hovedpris

Den norske dokumentaren Radiograph of a Family (som er aktuell under Film fra Sør) vant i kveld hovedprisen til IDFA, Amsterdams internasjonale dokumentarfilmfestival, som er den største av sitt slag i verden. I tillegg tok den med seg en utmerkelse for bruk av arkivmateriale.

Radiograph of a Familiy er en norsk-iransk-sveitsisk samproduksjon, regissert av Firouzeh Khosrovani, som tar med seeren på en personlig reise inn i den sosiale genetikken bak moderne iransk historie og identitet. Khosrovani vokste opp i en familie som ble dypt splittet av revolusjonen i 1979, og gjennom sin egen familiehistorie viser hun fram det komplekse puslespillet som utgjør moderne iransk identitet.

«Det var overveldende og overraskende at vi nå fikk hovedprisen. Vi trodde vi hadde sjansen til å få prisen for beste bruk av arkivmateriale – og det gjorde vi jo også – men å få begge prisene vi var nominert for var en enorm overraskelse», forteller produsentene Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg i kveldens pressemelding fra Norsk filminstitutt. Filmen har for øvrig også norsk samprodusent, Janne Hjeltnes fra Storyline.

IDFA foregår i år mellom 16. november og 6. desember. Tidligere norske filmer som har sanket priser under festivalen er Nowhere to Hide, som vant hovedprisen i 2016, og Tvillingsøstrene som vant publikumsprisen i 2013.