Den norske dokumentaren Nowhere to Hide har vunnet prisen for beste kinodokumentar på IDFA

Gledelige nyheter for norsk dokumentarfilm: På den prestisjetunge dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam, vant den norske filmen Nowhere to Hide i kveld festivalens hovedpris for beste kinodokumentar. Dette er første gang en norsk film vinner prisen.

Filmen forteller «en historie om menneskers kamp for å overleve i et Irak der krig har blitt normen, hvor fienden er usynlig, og hverken kvinner eller barn har et trygt gjemmested,» ifølge NFI. «Hovedpersonen Nori Sharif er familiefar, helsearbeider og kameramann. Filmen starter i 2011, under den amerikanske tilbaketrekningen fra Irak, for å dokumentere krigsskader i samarbeid med den norske krigskirurgen Hans Husum. Nori lever og arbeider i Jalawla, i et av verdens farligste områder, og etter hvert får historiene og enkeltskjebnene større plass.»

Nowhere to Hide deltok i hovedkonkurransen på IDFA, og i et rekordår der hele ni norske filmer deltok på festivalen i forskjellige kategorier, er det ikke bare en fjær i hatten at en av våre filmer tar hjem en pris – denne meget høythengende prisen for beste kinodokumentar på IDFA er for en dokumentarfilm å regne som en Gullbjørn eller en Gullpalme. I juryens uttalelse sies det følgende om vinnerfilmen:

There are those films which are wonderful to see and there are films that the world needs to see. The film we choose is both of these things. The experience was immersive and left us deeply touched. The Director respected the unique perspective that the only the subject could have and in doing so gave us an unprecedented window into the real life lasting consequences of war.

Regissør Zaradasht Ahmed har tidligere gjort seg bemerket med blant annet filmene Veien til Diyarbekir (2011) og Fata Morgana (2013), som ble vist på Eurodok og flere andre norske festivaler. Nowhere to Hide er produsert av Mette Cheng Munthe-Kaas, og mottok tilskudd av Norsk filminstitutt, der konsulent KriStine Ann Skaret bl.a. skrev følgende i sitt tildelingsbrev: «Nori er en velformulert forteller som det er lett å identifisere seg med, og at han gjør et bevisst skifte fra å være forteller til selv å bli en karakter i filmen, opplever jeg som et sterkt grep. Jeg tror denne filmen vi gi oss et viktig innblikk i situasjonen til de tusener av menneskene som nå forsøker å redde sine liv ved å flykte til Europa.»

Nowhere to Hide hadde verdenspremiere på IDFA, og det er foreløpig ikke klart hvilken norsk festival som blir den første til å vise filmen. Men en pris av dette kaliberet vil uansett også være en døråpner ut mot verden. Montages gratulerer!

«Nowhere to Hide»
«Nowhere to Hide»
«Nowhere to Hide»
«Nowhere to Hide»