Norsk kinolansering sikret for den svenske filmen Gräns som vant hovedprisen i Cannes’ Un Certain Regard

Cannes 2018: Redaksjonen i Montages har den siste uken vært skjønt enige om at den danske regissøren Ali Abbasis svenske film Gräns («Border»)– en adaptasjon av La den rette komme inn-forfatter John Ajvide Lindqvists novelle – er en av de beste filmene fra årets Cannes-festival. Nå har filmen vunnet pris i sideseksjonen Un Certain Regard og sikret seg norsk kinodistribusjon.

Juryleder Benicio del Toro offentliggjorde prisene tidligere i kveld, fra scenen i festivalens Salle Debussy, og da fremgikk det at det blant 18 filmer i konkurranse var den sjangerblandende og mangefasetterte svenske spennings- og kjærlighetsfilmen skulle få den høythengende hovedprisen; en heder som tidligere er gitt til filmer som Dogtooth (2009), Lazarescus død (2005) og Blissfully Yours (2002) – alle fra regissører som siden har blitt nominert til (og i Apichatpong Weerasethakuls tilfelle vunnet) Gullpalmen.

I tillegg til disse gode nyhetene fra Un Certain Regard-juryen for Ali Abbasi og hans medfilmskapere, melder distributøren Another World Entertainment nå i kveld at de har sikret seg de norske kinorettighetene for Gräns, som betyr at denne egenartede fortellingen, med sitt fascinerende rollegalleri og en sjeldent treffsikker visualitet, blir å se på kino.

Med en antennelig god Cannes-buzz og den gjeveste prisen i Un Certain Regard med seg hjem fra Croisetten, ligger alt til rette for at Gräns skal få et langt og innholdsrikt liv på andre festivaler og etter hvert også vanlige kinoer rundt om i verden, og innen det er klart for norgespremieren vil samtalene ha pågått lenge blant filminteresserte, og sammenligninger med bl.a. Tomas Alfredsons filmatisering av La den rette komme inn og andre skandinaviske eventyrfabler ha kommet på bordet. Det tror vi Gräns skal tåle godt.

Ali Abbasis film er ambisiøs og svært vellykket, og var et friskt pust under årets Cannes-festival, samt en viktig påminnelse om hvor god sjangerfilm man kan lage også på moderate produksjonsbudsjetter. (PS: Her er listen over alle kveldens utdelte priser i UCR.)

*

Noen reaksjoner fra Gräns-filmskaperne finner i saken om prisutdelingen fra SVT:

Även John Ajvide Lindqvist är glad för priset.

– Det känns fullständigt överväldigande. Det var en sådan enorm glädje bara att den blev uttagen. Jag har älskat den här filmen sen första gången jag fick se den. Jag känner mig så otroligt priviligierad. Och jag är så glad för Alis skull, säger han till Kulturnyheterna.

– En del av mig tänkte på att det här var fantastiskt och var ödmjuk och en annan del av mig tänkte att vi förtjänar det här. Så det var både och, säger regissören Ali Abbasi över telefon till Kulturnyheterna.

*