Nordisk råds filmpris til den danske animasjonsfilmen Flukt

Den danske animasjonsfilmen Flukt vant Nordisk råds filmpris 2021.

Utmerkelsen ble tildelt regissør og manusforfatter Jonas Poher Rasmussen, manusforfatter Amin og produsentene Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie og Signe Byrge Sørensen under Nordisk råd sin sesjon i København. Forrige uke ble filmen utpekt til å være Danmarks offisielle Oscar-kandidat.

Nordisk råds filmpris kommer med en premie på hele 300.000 danske kroner, som skal deles mellom regissør, manusforfatter og produsent.

Juryen, som består av én representant fra hvert av de fem nordiske landene, sier følgende i sin begrunnelse:

Det er sjelden de estetiske, politiske og menneskelige dimensjonene går opp i en så sublim kunstnerisk enhet som i Flukt. I den animerte dokumentarfilmen forteller instruktørens barndomsvenn, Amin, for første gang sin dramatiske historie som homoseksuell og som mindreårig flyktning fra Afghanistan, på et tidspunkt da han står overfor et stort vendepunkt i livet: Han skal gifte seg.

Filmen setter en konkret, sjelerystende skjebne inn i tidens flyktningdebatt, og samtidig er det lett for publikum å sette seg inn i Amins allmenne, eksistensielle tvil, som filmen avdekker med fintfølende og innimellom humoristisk sans for detaljer og stemninger.

Animasjonen løser på en briljant måte to praktiske utfordringer med anonymitet og mangel på bildemateriale. Den stilsikre utførelsen løfter samtidig fortellingen til en sanselig opplevelse, fra skildringen av lykkelig barndom i Afghanistan til den brutale flukten mot Europa. Amin ender opp i Danmark og prøver å finne trygghet og et hjem.

Vi mener Flukt forteller en ytterst viktig, relevant og rørende historie om at alle mennesker, uansett etnisk herkomst, bakgrunn, alder og seksuell orientering, har rett til en lykkelig barndom og et trygt land å bo i. Filmen ble skapt før mange mennesker i Afghanistan ble nødt til å flykte fra borgerkrigen, og den har bare blitt mer relevant etter disse begivenhetene. Men regissøren unngår å bli selvmedlidende eller sentimental i måten historien blir fortalt på.

På Sundance-festivalen vant filmen Grand Jury Prize i World Cinema Documentary-seksjonen, og på Annecy internasjonale animasjonsfestival ble den kåret til beste langfilm. Filmen antas å få stor internasjonal suksess det kommende året. Det mener vi i den nordiske filmjuryen er fullt fortjent. Vi er derfor enige om at vi vil tildele Flukt Nordisk råds filmpris 2021.

De øvrige filmene som var nominert var:

  • Gunda (Norge) – Victor Kossakovsky (regi og manus), Ainara Vera (manus), Anita Rehoff Larsen (produsent).
  • Ensilumi («Any Day Now», Finland) – Hamy Ramezan (regi og manus), Antti Rautava (manus), Jussi Rantamäki (produsent) og Emilia Haukka (produsent).
  • Alma (Island) – Kristín Jóhannesdóttir (regi og manus), Guðrún Edda Þórhannesdóttir (produsent), Friðrik Þór Friðriksson (produsent) og Egil Ødegård (produsent).
  • Tigrar (Sverige) – Ronnie Sandahl (regi og manus) og Piodor Gustafsson (produsent).

Flukt hadde norsk kinopremiere 22. oktober.