Margreth Olins dokumentar Fedrelandet er Norges Oscar-kandidat

Den norske Oscar-komiteen kom i dag frem til at Margreth Olins dokumentar Fedrelandet skal være Norges Oscar-kandidat i kategorien for beste internasjonale film.

De to andre filmene som ble såkalt «kortlistet» var A Happy Day og Ellos eatnu – La elva leve. Vi var neppe alene om å ha tenkt at sistnevnte kom til å trekke det lengste strået – særlig fordi det er sjelden å melde på dokumentarer til å konkurrere «beste internasjonale film» (Oscar har som kjent en egen kategori for dokumentarer).

I dagens pressemelding beskriver den norske Oscar-komiteen Fedrelandet slik:

«En meditativ skildring av norsk natur og en far som er tett knyttet til dette landskapet. Det er en eksistensiell og inderlig dokumentar som viser hvordan naturen er truet av klimaendringer og som samtidig skildrer slekters gang. Dette er første gang en dokumentarfilm blir norsk kandidat i kategorien for beste internasjonale film (…)

Fedrelandet tar opp temaer som berører oss alle, som mennesker på jorden. Med sine fantastiske bilder av naturen som tar pusten fra deg, den er så sterk og sårbar på samme tid. Tett på livet i Oldedalen gjennom flere ledd, henvender filmen seg likevel til et stort publikum, på tvers av generasjoner og landegrenser. Filmen har fått en imponerende start på festivaler verden over, med sterke anmeldelser og engasjerte tilbakemeldinger fra de som ser filmen. Og med det erfarne apparatet Fedrelandet har bak seg, tror vi at filmen vil få den oppmerksomheten som skal til blant Oscar-akademiets medlemmer som velger ut de nominerte og stemmer frem en vinner.»

Margreth Olin er naturligvis henrykt over å skulle representere Norge i Hollywood gjennom den kommende Oscar-sesongen: «Uansett hvor vi viser filmen opplever vi at publikum blir sterkt berørt. Min salgsagent har gjort en strålende jobb for filmen så langt. Vår kampanje starter i dag! Vi kjører nå Oscar-løp i to kategorier, beste internasjonale film og beste lange dokumentar. (…) Snart har den premiere i USA. Vi skal gjøre vårt aller beste for å bli nominert.»

Fedrelandet hadde verdenspremiere på CPH:Dox, vant pris på filmfestivalen i Krakow og har deltatt på filmfestivalene i Haugesund og Toronto, før den skal vises på flere festivaler i USA og Nordisk Panorama.

Den norske Oscar-komiteen, bestående av sju representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt, avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet i kategorien Beste internasjonale film. Komiteen kom først frem til tre titler, og deretter fikk produsentene og regissørene for disse filmene presentere sine planer for en Oscar-kampanje for komiteen. På grunnlag av presentasjonene landet komiteen på at Fedrelandet har en Oscar-kampanje og et erfarent apparat som sammen med filmens kvaliteter vil kunne klare å løfte filmen frem til kortliste og nominasjon.

Fedrelandet hadde norsk kinopremiere 1. september.