Mad Max vender tilbake – se den første, intense traileren til Fury Road

Den australske ørkenhelten Mad Max er snart tilbake på kino, med George Millers fjerde film i serien, Mad Max: Fury Road. I forbindelse med Comic-Con ble filmens første trailer sluppet, og det hele ser lovende ut – både for actionfrelste og Mad Max-fansen.

Den opprinnelige Mad Max-trilogien ble lansert mellom 1979 og 1985, og hadde – for de som eventuelt har glemt det – Mel Gibson i den titulære hovedrollen. Stafettpinnen er nå plukket opp av Tom Hardy, men da første manusutkast til Mad Max: Fury Road forelå for over 10 år siden, var tanken at Gibson skulle returnere. En rekke omstendigheter førte til at Fury Road ble utsatt (og så utsatt enda litt mer), inntil George Miller til slutt fikk visjonene på plass i 2010 – og da var det etter sigende mer logisk å starte med blanke ark, og gi en yngre skuespiller ansvaret for Mad Max-rollen.

Innspillingen av Fury Road ble avsluttet i november 2012, og filmen har siden da hatt en kronglete reise gjennom postproduksjonsarbeidet og studioet Warner Bros.‘ lanseringskalender, men med presentasjonen på Comic-Con nå i helgen – og denne ferske traileren – kan man trygt si at Fury Road endelig er på skinner, frem mot premieren 15. mai 2015.

Mad Max: Fury Road
Bane? Niks, dette er Tom Hardy som Mad Max.

Foruten Hardy i tittelrollen finner vi bl.a. Charlize Theron, Nicholas Hoult, Rosie Huntington-Whiteley, Zoë Kravitz og Riley Keough på rollelisten. Før sommeren sa George Miller følgende om plottet, til Entertainment Weekly: «I wanted to tell a linear story–a chase that starts as the movie begins and continues for 110 minutes.» Så om man tolker Miller riktig, utspiller altså Fury Road seg i løpet av én eneste lang actionsekvens.

Dette rimer med hva vi ser i denne ferske traileren, som byr på både høyst gjenkjennelige Mad Max-vistaer – slitne kjøretøy over gulbrun ørkensand – samt en følelse av modernitet i filmspråket. Det er lite vi får se av rollefigurene, utover hvordan de behersker actionbevegelser, men gjennom ansiktsuttrykkene og rammene de er satt i, føles den forblåste håpløsheten fra originaltrilogien erstattet med en slags aggressiv intensitet i Fury Road. Heldigvis er smakebitene på filmens action og øvrige visualitet såpass overbevisende presentert i dette klippet, at jeg fint tåler å vente på resten.

En utvidet presentasjon av plott og rollegalleri vil garantert komme i fremtidige trailere frem mot lanseringen neste år, men scenen er uansett satt – Mad Max er tilbake, og George Miller ønsker å ta oss med på en episk actionsekvens. Dette kan bli bra.

Mad Max: Fury Road Mad Max: Fury Road Mad Max: Fury Road Mad Max: Fury Road Mad Max: Fury Road Mad Max: Fury Road Mad Max: Fury Road Mad Max: Fury Road