Cannes 2017: Quinzaine des Réalisateurs presenterer nye filmer av Claire Denis, Abel Ferrara og Bruno Dumont

Cannes 2017: Vi klør oss i hodet – til blods! – over at Claire Denis nok en gang ikke anses være «god nok» for hovedkonkurransen i Cannes, men gleder oss i det minste over å kunne se hennes nye film i sideseksjonen La Quinzaine des Réalisateurs («Directors’ Fortnight»). Og det i et program som også byr på filmer signert Abel Ferrara og Bruno Dumont.

Hva er det med Cannes og Claire Denis? Selv om hun er en av verdens mest anerkjente og innflytelsesrike filmskapere, har hun bare deltatt i festivalens hovedkonkurranse én gang, med debuten Chocolat (1988). Ellers er det kun Les salauds (2013) som har blitt vist som en del av det offisielle programmet, og da i seksjonen Un Certain Regard.

Den nye filmen, Un beau soleil intérieur («Dark Glasses»), beskrives som en komedie, og er en løs adaptasjon av Roland Barthes’ bok A Lover’s Discourse: Fragments, som i en fragmentarisk stil undersøker hvordan par og elskere kommuniserer seg i mellom. I tillegg til Juliette Binoche og Gérard Depardieu, er Xavier Beauvois å finne på rollelisten. (Claire Denis selv gjester for øvrig Oslo neste uke, i anledning arrangementet Regidagen.)

Også urokråkene Abel Ferrara og Bruno Dumont får flakse fritt i Quinzaines luftegård, og vi folder våre hender for at sistnevnte er i god form med Jeanne d’Arc-musikalen Jeanette, etter fiaskoen Mysteriet i Slack Bay.

Av andre spennende ting på programmet kan vi nevne Tangerine-regissør Sean Bakers nye film, The Florida Project, og Philippe Garrels L’amant d’un jour.

Under finner du årets Quinzaine-program i sin helhet.

*

Un beau soleil intérieur – Claire Denis (åpningsfilm)
A ciambra – Jonas Carpignano
Alive in France – Abel Ferrara
L’amant d’un jour – Philippe Garrel
Bushwick – Cary Murnion & Jonathan Milott
Cuori puri – Roberto De Paolis
The Florida Project– Sean Baker
Frost – Sharunas Bartas
I Am Not a Witch – Rungano Nyoni
Jeanette, L’enfance de Jeanne d’Arc – Bruno Dumont
L’intrusa – Leonardo Di Costanzo
La defensa del dragón – Natalia Santa
Marlina si pembunh dalam empat babak – Mouly Surya
Mobile Homes – Vladimir de Fontenay
Nothingwood – Sonia Kronlund
Ôtex-moi d’un doute – Carine Tardieu
The Rider – Chloe Zhao
West of the Jordan River (Field Diary Revisited) – Amos Gitai
Patty Cake$ – Geremy Jasper (avslutningsfilm)