Jennifer Fox’ The Tale og Gabriela Pichlers Amatører ble de store vinnerne under prisutdelingen til Oslo Pix

Oslo Pix 2018: The Tale, regissert av festivalgjest Jennifer Fox, ble kåret til vinner i det internasjonale konkurranseprogrammet under Oslo Pix, og stakk dessuten av med publikumsprisen. Prisen for beste nordiske fiksjon og dokumentar gikk til henholdsvis Amatører av svenske Gabriela Pichler og danske The Distant Barking of Dogs av danske Simon Lereng Wilmont.

I tillegg til hovedprisen, valgte juryen for nordisk fiksjon å gi en hederlig omtale. Denne ble tildelt Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara av finske Hannaleena Hauru under kveldens prisseremoni på Saga kino. Montages er naturligvis forbauset og skuffet over at juryen ikke fant vår favoritt Team Hurricane (Annika Berg, 2017) interessant eller god nok for en pris eller hederlig omtale. På tross av at filmen har fått mye oppmerksomhet og anerkjennelse, sitter prisene langt inne hos diverse komiteer og juryer – det ser vi også i hjemlandet Danmark, der den har «tapt» både Bodil- og Robert-priser den ble nominert til. Smak og bak, som det heter!

The Tale, med den alltid gripende Laura Dern i hovedrollen, har ikke fått norsk kinodistribusjon, men er tilgjengelig via strømmetjenesten HBO Nordic. Det har imidlertid Amatører, takket være Arthaus, som også distribuerte Pichlers forrige film, Spise Sove Dø.

Juryen for internasjonal fiksjon skrev følgende i sin begrunnelse for The Tale:

«Årets prisvinner er en slående visualisering av hvordan det menneskelige sinn både kan beskytte og bedra oss. Det er en rystende og velfortalt historie om å bearbeide egne fortrengte traumer, men også om vegringen mot å identifisere seg som et offer. Temaet er tidløst, men likevel har det aldri vært like relevant som nå, og derfor har prisvinneren potensialet til å sette dype spor langt utover sin tilmålte spilletid.»