Iram Haqs Jeg er din er Norges Oscar-kandidat

I dag ble det klart at Iram Haqs første spillefilm, Jeg er din, er Norges Oscar-kandidat, i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

De to andre «kortlistede» kandidatene var Arild Østin Ommundsens Eventyrland og Erik Skjoldbjærgs Pionér. I en pressemelding fra Norsk filminstitutt kommer juryen med følgende begrunnelse:

JEG ER DIN er en film om en ung alenemor (Amrita Acharia) som er på jakt etter kjærlighet. Hun har relasjoner til forskjellige menn, men får ikke forholdene til å fungere. Så forelsker hun seg hodestups i svenske Jesper (Ola Rapace). Filmen er en imponerende spillefilmdebut som berører og reiser viktige spørsmål om det å være kvinne og menneske i et sammensatt samfunn. Oscar-komiteen opplever JEG ER DIN som svært moden og universell film, en personlig og autentisk film skapt av en kvinnelig regissør og med kvinnelig hovedrolle som bærer filmens personlige uttrykk til fulle, uttaler komiteen.

Redaksjonsmedlem i Montages og filmviter Sveinung Wålengen var jevnt over begeistret for Jeg er din i sin analyse av filmen:

Det levende og lite rigide handlingsforløpet i Jeg er din oppleves som forfriskende rødmuss i årets nokså bleke, norske filmansikt. I tillegg formidler den seriøse tonen at filmen vi ser faktisk er verdt noe; her vannes ikke noe ut med avvæpnende humor eller halvfabrikerte plot-løsninger. Jeg er din gir meg assossiasjoner til flere modernistiske skildringer av mangel på rotfeste – fortellinger om mennesker som ikke finner sin plass og som forsøker å fylle et tomrom.

Jeg er din er produsert av Maria Ekerhovd for selskapet Mer film, som også står bak Bobbie Peers‘ spillefilmdebut Dirk Ohm og Gunnar Vikenes neste film, Her er Harold. Jeg er din er den første langfilmen som er et resultat av NFI-ordningen Nye veier. Jeg er din hadde norsk kinopremiere 16. august og internasjonal premiere i Discovery-seksjonen ved filmfestivalen i Toronto i begynnelsen av september, der filmen har mottatt gode kritikker.

Jeg er din

På Anne Thompsons blogg, Thompson on Hollywood, skriver David D’Arcy:

«I Am Yours» marks a first glimpse of life in South Asian culture transplanted into a Nordic setting.  It offers a particular example of a look through that window, but also fixes on a universal unformed character facing decisions that demand maturity, and coming up short, finding that part of Norwegian society (or society in Norway) that feminism hasn’t reached. We’ll be seeing more from this director and actress.

Årets norske Oscar-komité bestod av: Leif Holst Jensen (Norske Film, TV og spillprodusenters forening), Morten Hovland (Norske Dramatikeres Forbund), Mode Steinkjer (Norsk Filmkritikerlag), Anne Kokkinn (Norsk Skuespillerforbund), Mona J. Hoel (Norske filmregissører), Terje Bjørsvik (Norsk filmforbund) og Stine Oppegaard (Norsk filminstitutt).

Filmene som innstilles til nominasjon i kategorien beste ikke-engelskspråklige film, må ha hatt premiere mellom 1. oktober 2012 og 30. september 2013. Academy of Motion Picture Arts and Sciences plukker deretter ut fem filmer fra hele verden, og nominasjonene blir offentliggjort 16. januar 2014. Oscar-utdelingen finner sted 2. mars 2014.

En eventuell nominasjon krever en sterk internasjonal profilering av filmen, men hvis Jeg er din skulle vise seg å nå helt frem, blir det tredje år på rad at Norge kan smykke seg med en Oscar-nominasjon. Vi krysser fingrene!