Intens første trailer til regissør Tuva Novotnys spillefilmdebut Blindsone

Med Erik Poppes Utøya 22. juli og nå Tuva Novotnys Blindsone står vi overfor noe så sjeldent som et norsk filmår med to spillefilmer skutt i én tagning. Førstnevnte gikk som kjent på kino denne våren, mens Blindsone er en av filmene som igangsetter den kommende norske filmhøsten. Nå er første trailer til Novotnys film sluppet.

Vi kjenner svenske Tuva Novotny først og fremst som skuespiller; hun var et oppsiktsvekkende nytt talent da hun fikk sitt gjennombrudd i filmer som Jalla! Jalla! (2000) og Smala Sussie (2003), og har siden vært å regne som en av Nordens fremste filmskuespillere på 2000-tallet. I de senere år har Novotny blitt et kjent fjes også i norske produksjoner – som i tv-serien Dag og nylig i kinofilmene Kongens nei og Rosemari. I kulissene av sitt virke som skuespiller har Novotny samtidig dyrket frem en regikarriere, og etter å ha regissert episoder av både Dag og Lilyhammer, tar hun nå steget inn i kinosalen med spillefilmdebuten Blindsone – som får sin første visning på filmfestivalen i Haugesund om noen uker, etterfulgt av norsk kinopremiere 24. august.

Blindsone er altså et drama som utspiller seg i én lang kameratagning, og i denne første traileren – som ble sluppet midt i fellesferien – får vi en indikasjon på det igangsettende premisset for handlingen, når vi i raske glimt får se at Pia Tjeltas rollefigur innser at datteren har forsvunnet. Da Norsk filminstitutt bevilget produksjonsstøtte til filmen i 2017, beskrev de plottet slik: «Blindsone handler om en mors kamp for å forstå sin datters krise, når den rammer hele familien. Hvordan kan vi som voksne, foreldre og samfunn hjelpe barn og ungdom å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser, når idealene bygger på lykke og overskudd?» Konsulent Silje Riise Næss omtalte samtidig Novotnys manus til Blindsone som «[en vanvittig sterk tekst], med et nøkternt og nakent, men kraftfullt formspråk og et glassklart regikonsept».

Prosjektet markerer også spillefilmdebuten til produsent Elisabeth Kvithyll, som tidligere har markert seg som produsent på Hallvar Witzøs Gullpalme-nominerte kortfilm Ja vi elsker (2014), og Novotny har i tillegg til Kvithyll med seg den meritterte danske lyddesigneren Peter Albrechtsen og den svenske fotografen Jonas Alarik (bak det kontinuerlig påslåtte kameraet). I tillegg til Tjelta har filmen en rolleliste bestående av blant annet Anders Baasmo Christiansen, Per Frisch, Marianne Krogh og Oddgeir Thune.

Se traileren nedenfor, etterfulgt av noen frysbilder og plakaten.

*