Historien om Norges største bankraner Martin Pedersen blir film

Det er nesten utrolig at det ikke har blitt laget spillefilm om Martin Pedersens liv som bankraner tidligere, men nå — 32 år etter at han ble pågrepet i sitt hjem på Nøtterøy — har Fantefilm Fiksjon sikret seg rettighetene til en film om gentlemanstyven.

Pedersen ranet 19 banker og fikk med seg over 13 millioner kroner før han ble tatt av politiet, i en periode som strakk seg fra 1974 til 1980. Hans metoder er på mange måter skreddersydd for lerretet: Pedersen tok flittig i bruk forkledninger, likte å narre politiet og planla sirlige fluktruter. Han skal ved flere anledninger ha vendt tilbake til åstedet like etter ranene, og blant annet sluppet forbi politiets sperringer utkledd som drag queen og jogger.

Det har i flere år gått rykter om at Pedersens ulovlige bravader skal bli film, og på et tidspunkt planla nå avdøde Thomas Nordseth-Tiller (Max Manus) å skrive manuskripet. Det er bekreftet at det nå blir Harald Rosenløw Eeg som skal gjøre den jobben, mens filmens regissør vil presenteres i løpet av høsten, melder Fantefilm i en pressemelding.

– Historien om Norges største bankraner inneholder alle elementer en god film skal. Den er både spektakulær og dramatisk. Pedersen levde et dobbeltliv, og da familiefaren og den tilsynelatende vellykkede gallerieieren la kortene på bordet, skapte han en sjokkbølge. Vi gleder oss til å gjenskape historien og kjenner oss sikre på at dette blir en film som vil engasjere mange, sier Martin Sundland og Are Heidenstrøm, produsenter i Fantefilm Fiksjon.

Martin Pedersen driver i dag Munchs Café i Åsgårdstrand. Han har med jevne mellomrom skapt kontroverser også i nyere tid, men har sonet sin dom og er ferdig med livet som bankraner.

– Jeg er klar over at dette ikke blir noen vanlig «heltehistorie». Jeg håper filmen vil gi et riktig bilde av slik det var på godt og vondt. Når jeg tenker tilbake på tiden som bankraner er det mye som selv for meg nesten er for utrolig til å være sant, sier hovedpersonen selv i pressemeldingen.

Filmens distributør blir Nordisk Film Distribusjon.