Her er første trailer og plakat til Charlie Kaufmans Netflix-film I’m Thinking of Ending Things

I starten av 2019 rapporterte vi at en ny film av Charlie Kaufman skulle gå i produksjon, og at prosjektet hadde funnet et hjem hos Netflix. Nå er I’m Thinking of Ending Things straks premiereklar.

Og den første traileren (limt inn nedenfor) indikerer at Kaufman beveger seg inn i et uhyggelig horrorlandskap, tilsynelatende som en helt naturlig progresjon fra hans tidligere, mer humoristiske narrative abstraksjoner. For 2020 har jo vist seg å være et bekmørkt år for verden, så da er det kanskje bare en selvfølgelig konsekvens at humor blir til horror? Det er samtidig også et høyst produktivt år for Charlie Kaufman, som i perioden siden Anomalisa (2015) åpenbart har konsentrert seg om å dyrke sitt kunstneriske virke: i sommer har hans debutroman blitt publisert (Antkind) og 4. september slippes denne nye filmen på Netflix.

I’m Thinking of Ending Things er en adaptasjon av romanen med samme tittel fra 2016 av Iain Reid, og om man legger Kaufmans erfaringer med adaptasjoner fra bok til film (Adaptation., 2002) til grunn, kan dette meget sannsynlig være et nytt auteurverk – selv med en eksisterende originalidé som utgangspunkt. Etter det idiosynkratiske, Oscar-vinnende manusarbeidet på Michel Gondrys moderne klassiker Eternal Sunshine of a Spotless Mind (2004) debuterte Kaufman selv som regissør med Synecdoche, New York (2008) og ser nå ut til å hovedsaklig skrive på egne prosjekter.

Traileren til I’m Thinking of Ending Things signaliserer altså at Kaufman denne gangen skal ta oss med på en grøssfremkallende reise inn i et mystisk premiss, som virker å ligne én del Get Out, én del The Visit og én del Hereditary – for å gjøre et par overfladiske sammenligninger med filmer vi har friskt i minnet fra 2010-tallet. Charlie Kaufman har aldri skuffet oss med mangel på originalitet, så det er all grunn til å forvente at dette blir en særegen filmopplevelse – som også virker å ha mange plottvendinger i ermet. Traileren inneholder i så måte en perfekt mengde smakebiter av Kaufmans absurdisme (hunden som virker å være i evig vannavristende modus), samtidig som den holder kortene tett til brystet.

Som pekepinn trenger i alle fall ikke vi særlig mer enn dette – nå er det bare å holde seg uvitende, frem til I’m Thinking of Ending Things slippes på Netflix om en knapp måned. Her er traileren og filmens ferske plakat: