Gjev kritikerpris til Anders Danielsen Lie og skryt fra Diane Keaton til Verdens verste menneske

Anders Danielsen Lie har vunnet amerikanske National Society of Film Critics’ pris for beste mannlige birolle.

Utdelingen fant sted i går kveld, og til vår store glede var Anders Danielsen Lie å finne blant vinnerne, for sin fremragende rolleprestasjon i Joachim Triers Verdens verste menneske. Da vi selv så filmen for første gang, tenkte vi at Lie kom til å bli en favoritt til å vinne skuespillerprisen i Cannes – en fornemmelse som bare vokste i styrke gjennom festivalen (ikke minst takket være snart kinoaktuelle Bergman Island, der han imponerer i en mindre, men viktig rolle).

Det skjedde ikke, men til gjengjeld mottok som kjent hovedrolleinnehaver Renate Reinsve utmerkelsen for beste kvinnelige skuespiller. Også hun er løftet frem av National Society of Film Critics, som en av to såkalte «runners-up» (sammen med Alana Haim i Licorice Pizza – vinneren ble Penélope Cruz for Parallelle mødre).

Noe annet som har skjedd, er at selveste Diane Keaton har uttrykt sin kjærlighet til Verdens verste menneske, og attpåtil via romcom-regissør Nancy Meyers‘ Instagram-konto! Det er ingen tvil om at Trier har hentet mye inspirasjon fra Woody Allens filmer i Verdens verste menneske, og for mange er det særlig Annie Hall (1977) som har utmerket seg som referanse. Sånn sett er det jo litt magisk at Keaton selv ser ut til å være blant filmens mange fans.

Oscar-nominasjonene nærmer seg med stormskritt, og vi krysser fingrene for at Verdens verste menneske blir å finne blant de nominerte.