Filmprat: En samtale med Ole Giæver om Ellos eatnu – La elva leve

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og intervjuer.

*

TIFF 2023: I denne episoden av Filmprat fra Tromsø møter vi regissør og manusforfatter Ole Giæver, som snakker med Montages-redaktør Karsten Meinich om årets åpningsfilm Ellos eatnu – La elva leve.

Montages leder Filmprat, et daglig arrangement på TIFF, hvor vi fører samtaler med besøkende filmskapere og andre relevante festivalgjester. Regissør Ole Giæver har deltatt på filmfestivalen i Tromsø ved en rekke anledninger, både med korte og lange filmer, og hadde også festivalens åpningsfilm i 2011 med Fjellet. Med Ellos eatnu – La elva leve returnerte Giæver til TIFF med sin hittil mest påkostede film.

I samtalen nedenfor forteller Ole Giæver i detalj om hvorfor han bestemte seg for å lage film om Alta-aksjonen, og hvordan den kreative prosessen stadig utviklet seg mot å skrive en bredere fortelling om samisk identitet, etter hvert krystallisert gjennom hovedpersonen Ester. Han beskriver også betydningen av å møte og samarbeide med hovedrolleinnehaver Ella Marie Hætta Isaksen, og på hvilken måte han selv opplevde en identitesreise i arbeidet med filmen. I tillegg gir Giæver oss innblikk i bidragene fra kunstneriske samarbeidspartnere som fotograf Marius Matzow Gulbrandsen, og kommer med tips til hvor publikum kan finne enda mer informasjon om de virkelige hendelsene som er bakteppe for historien.

Denne samtalen ble livestrømmet fra TIFF-scenen på Tromsø bibliotek onsdag 18. januar, og presenteres nedenfor i sin originale form.

Filmprat er et konsept gjennomført av TIFF og Montages i samarbeid, og produksjonen er levert av Tromsø Streaming Studio.