#FemaleFilmmakerFriday: Kathryn Bigelows Blue Steel (1989)

I 2018 ønsker vi å utvide vårt fokus på filmer av kvinnelige regissører, inspirert av emneknaggen #FemaleFilmmakerFriday. Presentasjonene vil ligne Flashback-spalten slik den fremstod tidligere, men basere seg på frysbilder i stedet for videoklipp.

*

«The position of the action heroine in relation to the institutions of the state is often as problematic as that of the hero, though this is necessarily represented in different ways. A key film in this respect is Kathryn Bigelow‘s Blue Steel, which stars Jamie Lee Curtis as a rookie New York cop. Blue Steel is a complex, psychological thriller which attempts to explore the role of women in the action cinema. The film both invokes and teases out the implications of the sexualized gloss that is often played out over the figure of the action heroine. Working through a sustained cinematic weapons fetish, Blue Steel follows through the difficult institutional location of Curtis’s character, Megan Turner.»

Yvonne Tasker, Spectacular Bodies (1993)

*

Kathryn Bigelow (Foto: Wikipedia Commons).

Filmen er tilgjengelig på DVD og Blu-ray.

*

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Geir J. Olsen sier:

  Har brukt å anbefale denne til mange venner, alltid syntes det var en ekstremt undervurdert «feminist-action». Alle hatere kan ta seg en bolle :)

  • Helt enig! Kathryn Bigelows aller beste – og viktigste – film.

  • Dag Sødtholt sier:

   Det var litt av en påstand! Den så jeg kun for fem år siden og er noe av det verre jeg har sett. Husker dessverre ingenting av filmen så det blir vanskelig å gå inn i en dypere diskusjon, så det må bli med dette lille «påskeopprøret» fra min side. (NB! Ikke aprilsnarr.)

  • Noe av det verre du har sett?? Litt av en påstand det også. Filmen er jo rålekker (skutt av Amir Mokri) og svært suspenseful. At den er litt «skåret ut i papp» er ikke så farlig for meg. Foretrekker langt på vei Bigelows rene sjangerfilmer fremfor samarbeidene med Mark Boal. Har ennå til gode å se «Detroit», og har så klart forhåpninger til den. Den gikk vel på kino i typ to uker før den ble tatt av plakaten?

  • Geir J. Olsen sier:

   Enig med det om tidlig Bigelow vs senere samarbeid med Boal. Selv om – bevares – Hurt Locker og ZDT er sterke solide filmer, men det er noe helt eget med pre-2000 Bigelow. Kommer aldri til å bli klok på den negative mottakelsen Blue Steel fikk. For meg har den alltid fremstått som svært sofistikert og elegant.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>