Eventyrlysten kinotrailer til Gåten Ragnarok

Gåten Ragnarok er en av høstens mest forhåndsomtalte filmer, og i dagens pressemelding fra Nordisk Film omtales den som «Norges første actioneventyr». Vi får se om resultatet holder mål, men denne ferske kinotraileren er absolutt lovende – om enn på en ganske annen måte enn distribusjonsselskapet iherdig forsøker å formidle.

Pressemeldingen skriver om effekter «man aldri tidligere har sett i norsk film», men traileren gir ikke inntrykk av å representere en overveldende spektakulær film; budsjettet på nesten 40 millioner er romslig, men ikke gigantisk. Snarere ser det ut til at Gåten Ragnarok blir en karakterdrevet historie om eventyrlyst og overmot, der effektene havner i bakgrunnen av menneskene – heldigvis. Bildet av et ormelignende monster mot slutten av traileren ser helt fint ut, men selve mysteriet den Indiana Jones-lignende ekspedisjonen skal komme til bunns i, er langt mer forlokkende.

Nordisk Film beskriver premisset for handlingen slik:

Arkeologen Sigurd Svendsen (Pål Sverre Hagen) har viet sitt liv til å løse de 1000 år gamle mysteriene fra Osebergskipets gravkammer. Når han finner spor som peker mot den største myten av alle, myten om Ragnarok, blir Sigurd besatt av tanken om at Oseberggraven skjuler svaret på opphavet til historien om vår egen undergang. En mystisk runestein med spor etter Osebergvikingene avdekkes i Finnmark og fristelsen blir for stor: sammen med to kolleger og sine to barn legger Sigurd ut på en ekspedisjon som leder dem dypt inn i ingenmannsland – et avsperret område mellom Norge og Russland.

Gåten Ragnarok
Gåten Ragnarok
Skjermbilde 2013-08-28 kl. 11.40.27

Pål Sverre Hagen, som nylig vant en Amanda sin rolle som Thor Heyerdahl i Kon-Tiki, spiller hovedrollen som leder for forskningsekspedisjonen, med Nicolai Cleve Broch som makker. Med på reisen er også Sofia Helin, som de fleste kjenner fra den dansk-svenske krimserien Broen, der hun spiller den eksentriske kriminaletterforskeren Saga. Gode gamle Bjørn Sundquist dukker også opp mellom fjorder og fjell, samt Maria Annette Tanderød Berglyd, som imponerte stort i Jørgen + Anne = sant for et par år siden.

Gåten Ragnarok er regissert av Mikkel Brænne Sandemose, som debuterte med Fritt Vilt III i 2010.

Premieren er satt til 4. oktober.