Dogtooth-regissør Yorgos Lanthimos serverer skrudde ideer i teaseren til Poor Things

Endelig er regissør Yorgos Lanthimos tilbake med ny film, fem år etter The Favourite. Og med Poor Things virker ikke Lanthimos å holde tilbake på sine auteurtrekk, om vi måler ut fra denne ferske teaser-traileren.

Filmen er en adaptasjon av Alasdair Grays viktorianske fantasy-roman fra 1992, med samme navn, og har et stjernespekket rollegalleri. Emma Stone spiller Bella Baxter, en ung kvinne som blir vekket til live av vitenskapsmannen Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Baxter beskytter og veileder Bella, som ønsker å utforske en verden hun har gått glipp av, og etter hvert blir Bella blir stadig mer opptatt av å kjempe for likhet og frigjøring, fri fra fordommer og begrensninger i sin tid.

Ved siden av Stone og Dafoe finner vi også Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Margaret Qualley og Jerrod Carmichael foran kameraet, mens Lanthimos har med seg mange av sine faste kunstneriske samarbeidspartnere som klipper Yorgos Mavropsaridis og fotograf Robbie Ryan.

Teaseren er kort, men gir et effektivt inntrykk av filmens stil og tone. Vi får se scener fra en gotisk og surrealistisk verden, med rollefigurer som alle virker litt skrudde og forvrengte på sin egen måte. Det er umulig å ikke tenke på Frankenstein-myten, et premiss anvendt i filmer så forskjellige som Fritz Langs Metropolis (1927) og Robert Rodriguez’ Alita: Battle Angel (2019).

Nå får vi se hva Lanthimos gjør med dette utgangspunktet, og mye tyder på at dette vil bli en idérik, underholdende film. Boken utforsker visstnok temaer som identitet, kjærlighet, vitenskap og politikk, og virker utenfra (vi har ikke lest den) som godt egnet kildemateriale for regissør Lanthimos sine sensibiliteter.

Poor Things kommer på kino til høsten, og mye tyder på at filmen får verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia, der Lanthimos’ forrige spillefilm også ble presentert først.