Cannes-festivalen offentliggjør nye titler på programmet: Lars von Trier, Nuri Bilge Ceylan og Terry Gilliam returnerer

Cannes 2018: Brikkene i Cannes-puslespillet er i ferd med å falle på plass. Nå er det klart at blant andre Gullpalme-vinnerne Lars von Trier og Nuri Bilge Ceylan, samt Terry Gilliam vil dukke opp med sine nye filmer.

Lars von Triers The House That Jack Built vises imidlertid utenfor konkurranse – som må sies å være et underlig kompromiss. Det er skandaløst å ikke innlemme Lars von Trier i konkurransen han har deltatt i så mange ganger tidligere; å late som om han liksom ikke «nådde helt opp» sammenlignet med de andre navnene må enten være rent cosplay, eller så er årets hovedkonkurranse så utmattende fantastisk at det vil synges sanger om det i flere tusen år.

For mange vil det imidlertid være like gjevt med en ny film av tyrkiske Nuri Bilge Ceylan, som aldri har dratt hjem fra festivalen uten pris, og som vant Gullpalmen i 2014 for mesterverket Vintersøvn (lytt til vår podkast). Ahlat Agaci vil garantert anses som aktuell for utmerkelser, Ceylans historikk tatt i betraktning.

Det begynner å bli lenge siden Terry Gilliam laget noe virkelig interessant og bra, men for blodfansen er det stort at evighetsprosjektet hans, The Man Who Killed Don Quixote – som senest for et par uker siden ble satt ytterligere på vent – omsider er klart, og at det skal presenteres på festivalen over alle festivaler. Gilliam får æren av å avslutte 2018-årgangen, utenfor konkurranse.

Les mer om hvilke filmer som er blitt lagt til i de øvrige programmene på festivalens nettsider.