Bigelow stiller med sterke Oscar-kort med bin Laden-thrilleren Zero Dark Thirty

Nesten fire år etter at The Hurt Locker stakk av med Oscar for Beste film, melder Kathryn Bigelow seg igjen på i kampen om den gjeveste Oscar-statuetten under neste års utdeling. Under taglinen «The greatest manhunt in history» vender Bigelow tilbake til moderne krigsområder – denne gang med noe så ambisiøst som en fortelling om jakten på Osama bin Laden.

Ettersom den desperate letingen strakk seg over et helt tiår, fra september 2001 til mai 2011, har Zero Dark Thirty potensial til å bli noe av en episk fortelling. Thrilleren har allerede hanket inn et par priser, blant annet fra kritikergruppen New York Film Critic’s Circle, i forbindelse med deres prisutdelinger for 2012. Zero Dark Thirty fikk av kritikersirkelen prisen for både Beste film; Beste regissør og Beste kinematografi (Greig Fraser). I tillegg ser det ut til at filmen rager i toppen på de aller fleste topplister fra USA nå på tampen av året.

National Board Of Review har også premiert filmen med både Beste film og Beste regi, i tillegg til å gi kvinnelig hovedrolleinnehaver Jessica Chastain (The Tree of Life) prisen for Beste skuespillerinne. Chastain spiller visstnok en klartenkt CIA-agent, som etter hvert lykkes i å plukke opp et viktig spor i jakten på Bin Laden.

Zero Dark Thirty ser ut til å være en velkomponert og tidvis riktig så neglebitende historie. Verdt å merke seg er at Bigelow igjen har arbeidet med Mark Boal – manusforfatteren fra The Hurt Locker. Alle stemmer i media har imidlertid ikke vært like begeistret. Skepsis er kanskje å forvente ettersom filmen baserer seg på en virkelig historie så nært opp til vår tid, med utspring i hendelser som er følsomme særlig for mange amerikanere. En av de kritiske røstene er Glenn Greenwald i The Guardian, som mener Zero Dark Thirty er spekulativ propaganda. Greenwald har skapt en liten debatt med sitt negative blikk på filmen.

Zero Dark Thirty har USA-premiere 19. desember. Foreløpig norgespremiere er 8. februar.