Arthaus sikrer Park Chan-wooks Decision to Leave og flere andre Cannes-titler norsk kinodistribusjon

Cannes 2022: Distributøren Arthaus har sikret flere titler fra Cannes-festivalen norsk kinolansering. Samtlige er fra hovedkonkurransen og kan derfor vinne Gullpalmen i morgen.

I en årgang uten én opplagt Gullpalme-kandidat, later det likevel til at sørkoreanske Park Chan-wooks Decision to Leave og belgiske Lukas Dhonts Close anses for å være favoritter til å vinne prisen i morgen. Arthaus har nå sikret begge norsk distribusjon.

Close handler om et spesielt nært vennskap mellom to tretten år gamle gutter, og hvordan det slår sprekker etter de begynner på ungdomsskolen. Decision to Leave er en intrikat og delikat romantisk noir, åpenbart inspirert av Alfred Hitchcock, så virtuost regissert at de andre auteurene i hovedkonkurransen nærmest fremstår «unge og lovende» i sammenligning.

I tillegg til disse to har Arthaus sikret seg det franske familiedramaet Mother and Son av Léonor Serraille og svenske Tarik Salehs Boy From Heaven med Fares Fares, om en ung student på det prestisjetunge muslimske universitetet Al-Azhar i Kairo, som blir en brikke i maktkampen mellom religiøse og sekulære krefter idet en ny Grand Imam skal utnevnes.

Leder Svend Bolstad Jensen er svært entusiastisk i dagens pressemelding fra Arthaus: «Vi er stolte og glade over å sikre kinodistribusjon i Norge av noen av de aller beste filmene fra årets Cannes festival. Dette er filmer som berører, beriker og begeistrer, og som vi håper og tror vil nå ut til et stort publikum på det store lerretet. Etter over en uke med film på verdens mest prestisjefulle filmfestival, er det ingen tvil om at film fortsatt er best på kino.»

Vi spår at den første anledningen til å se Park Chan-wooks nye mesterstykke blir Bergen internasjonale filmfestival og Film fra Sør i Oslo.