Andrea Arnold regisserer andre sesong av Big Little Lies

HBOs stjernespekkede miniserie Big Little Lies, regissert av Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club), har vært et av årets store suksessprosjekter for kanalen. Lenge var det avgjort at den ikke skulle få noen oppfølger – men nå blir det likevel en ny sesong, og den skal regisseres av selveste Andrea Arnold.

Om kanadiske Vallée på alle måter var et godt valg for den originale serien, bringer Arnold med seg en langt tyngre stemme inn i universet. Auteuren var vunnet tre jurypriser i Cannes, og stod bak filmen et samlet Montages mente var fjorårets beste, American Honey (2016). Redaktør Lars Ole Kristiansen oppsummerte filmen slik:

Andrea Arnolds dødsvakre mesterverk er en road movie for Rihanna-generasjonen; varsomt sett og fanget inn, levende og varm som en sommervind. American Honey er ingen klagesang for de håpløse og utstøtte – til tross for dens tematiske klang, enda mer skingrende i kjølvannet av Trump – men drømmende og fordomsfri, i tråd med sin uramerikanske sjanger. Arnold er verken tradisjonsbunden eller ikonoklastisk i sin tilnærming; med begge hendene på rattet følger hun veianvisningene, rent dramaturgisk, men unngår å fortape seg i megetsigende ørkenvistaer og forlatte bensinstasjoner, og stanser i stedet ved ukjente motiver og situasjoner.

Noen av tiårets beste scener finnes her: hovedpersonen Star (nykomlingen Sasha Lane, oppdaget på en strand) som oppdager og knytter kontakt med sine nye sjelevenner via den nesten uutholdelig vakre «We Found Love» spilt over anlegget på et supermarked, «a hopeless place…», i håp om noe annet enn drittlivet; den lille, rare jenta med «I Kill Children»-t-skjorte som tilbyr et glass brus mens moren hennes ligger utslått på sofaen, halvt oppspist av crack; Star som runker en rusten type for penger, foran et brennende oljefat; cowboy-vors med mezcal, larver og svømmebasseng…

Siden American Honey var et foreløpig høydepunkt i Arnolds karriere, vil det mildt sagt knyttes store forventninger til hennes bidrag bak kameraet i den andre sesongen av Big Little Lies – ikke minst fordi hun skal regissere alle de syv episodene. TV er for øvrig ikke noe ukjent medium for Arnold, som nylig har regissert flere episoder for henholdsvis I Love Dick og Transparent.

Den amerikanske bloggen The Playlist antar serien får premiere først i løpet av 2019. Det er forventet at både Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Alexander Skarsgard og Laura Dern returnerer.