Norsk bidrag til amerikansk sjangerfilm

I september har den amerikanske episodefilmen The ABCs of Death verdenspremiere under Toronto International Film Festival. Filmen, som vises i kategorien Midnight Madness, består av episoder laget av nye filmskapere som hører til under skrekk-, horror- og fantasy-sjangrene. Sett med norske øyne er det ekstra stor grunn til å fryde seg over prosjektet: Regissør Thomas Cappelen Malling (Kommandør Treholt & Ninjatroppen) er en av bidragsyterne.

– Mitt bidrag dukker opp rundt en halvtime ut i filmen. Jeg har tatt utgangspunkt i at sjangerpublikummet på festivalen er der for å ha det gøy og for å se film sammen. Så bidraget mitt er ganske upretensiøst, forteller Malling til Montages.

Regissørene som har skapt The ABCs of Death har fått i oppgave å skildre en måte å dø på etter et alfabetmønster. Mallings episode tar utgangspunkt i bokstaven H, som står for «Hydro Electric Diffusion». Han beskriver sin egen episode som et «nasty Disney on Ice» i Tom & Jerry-stil, der voldelig 40- og 50-talls tegnefilm er overført til live-action, med innøvde action- og voldssekvenser. Den engelske pilot-bulldogen Bertie blir lurt i en felle av sin erkefiende, den forføreriske nazireven Frau Scheisse, i en strippeklubb i London under 2. verdenskrig.

– Det var spennende å sette pilotbikkja opp mot SS-reven. Jeg har fulgt en oppskrift etter de gamle slapstick-tegnefilmene, som for eksempel snøballkrigen mellom Ole, Dole, Doffen og Donald som vises hver jul, der man kan begynne å lure på hvem som egentlig har rett til å være moralsk indignert. Den som blir angrepet har retten på sin side, men plutselig blir forsvar til hevn og skadefryd, og det hele utvikler seg til en voldsfest. Men det jeg sier nå blir selvsagt litt «nachspiel-prat», filmen er først og fremst ment å være morsom, sier Malling.

Nordmannens del i den amerikanske spillefilmen ble produsert av Fantefilm og Hocus Focus i desember 2011. På rollelisten medvirker blant annet Jon Øigarden og Ingrid Bolsø Berdal. I filmen er skuespillerne utkledd som dyr, og under innspillingen måtte de bære spesiallagde masker som en del av sitt krigsinspirerte kostyme. Malling er svært fornøyd med resultatet.

– Maskene i filmen er virkelig i verdensklasse. De er avstøpt på en måte som gjør at de passer skuespillernes ansikter perfekt. Det har vært flinke folk involvert i dette – effektmaker Steinar Kaarstein (Død Snø, Trolljegeren) har vært sjefen.

Noe av poenget med The ABCs of Death har vært å bruke nye sjangerregissører som ennå ikke har laget så mange filmer. Blant de andre regissørene som har bidratt er Jason Eisener (Hobo With A Shotgun), Yoshihiro Nishimura (Tokyo Gore Police) og Nacho Vigalando (Timecrimes). Det er Tim League som er produsent for samarbeidsprosjektet, en mann som også står bak sjangerfestivalen Fantastic Fest i Austin, Texas. Mallings Kommandør Treholt og Ninjatroppen vant pris for beste regi og beste skuespiller (Mads Ousdal) under Fantastic Fest i 2010.