Mads Ousdal som kommandør Arne Treholt

Ninjatroppen stormer nettet

Mads Ousdal som kommandør Arne Treholt
Mads Ousdal som kommandør Arne Treholt

Den nye norske spillefilmen Kommandør Treholt & Ninjatroppen (tidligere kjent under arbeidstittelen «Nytt Norsk Håp») er nå under innspilling. Det har så langt ikke vært lett for publikum å vite hva som er i vente, ettersom Tordenfilm har holdt kortene tett til brystet. Norsk Filminstitutt har riktignok en stund hatt liggende en svært entusiastisk – dog ikke spesielt klargjørende – prosjektbeskrivelse på nettet, men først i forrige uke ble hovedrolleinnehaver Mads Ousdal annonsert, sammen med det første offisielle bildet fra produksjonen.

Denne uken tar Ninjatroppen ytterligere et skritt ut av skyggene, med ny Facebook-side, en Twitter-konto, og lanseringen av en offisiell produksjonsblogg for filmen. Bloggen presenteres i samarbeid med Montages, og er å finne på på ninjatroppen.montages.no. Her vil både manusforfatter og regissør Thomas Cappelen Malling såvel som produsent Eric Vogel dryppe diverse ninjarelatert stoff det kommende året, frem mot première neste høst.

Vi benytter anledningen til å stille Vogel et par spørsmål:
(For ordens skyld: Eric er personlig venn av undertegnede, og allerede løst tilknyttet Montages som fast inventar i podkasten vår, Filmfrelst.)

Produsent Eric Vogel (Tordenfilm)
Produsent Eric Vogel (Tordenfilm)

Hva kan vi vente oss å få servert i produksjonsbloggen?

– Her vil det komme rene nyheter etterhvert som prosjektet skrider framover, samt behind-the-scenes-stoff. Dette er som forventet av en produksjonsblogg. Men utover det vil det også være et sted hvor bidragsyterne, dvs. regissør Thomas, meg og et par andre stabsmedlemmer, kan ytre oss om andre ting vi finner interessant – enten det er filmfaglig knyttet til vårt prosjekt eller ikke.

Bloggen blir strengt tatt ikke Ninjatroppens første møte med nettet. I februar ble det opprettet et prosjekt for Norwegian Ninja (filmens engelske tittel) på den kollaborative filmsiden WreckAMovie.com, hvor filmproduksjoner får drahjelp via crowdsourcing. Hva har dette hatt å si for filmen så langt?

– Det har vært interessant på flere plan. Vi har fått konkrete innspill på ninjatekniske ting, kostymer/scenografi, VFX, referansefilm, og nå etterhvert lanseringstiltak. Disse innspillene har i noen tilfeller reelt påvirket produksjonsmessige valg vi har tatt, men også vært en bra måte å lodde utenforståendes forventninger til prosjektet på. Det er spesielt nyttig fordi det er en internasjonal portal – brukere fra alle nordiske land, samt Tyskland, Israel, USA, Sveits, Irland, Ukraina, Nederland og Polen følger prosjektet vårt. Dette gir oss innsikt i hvordan filmen oppfattes utenfor det norske perspektivet, hvilket igjen kan gi oss nyttig innsikt i hvordan vi skal presentere prosjektet utenlands.

Dagens filmproduksjoner tar i (svært) varierende grad i bruk internett og sosiale medier i markedsføringen. Hva er Tordenfilms sosiale ninjateknikk? Hvordan skal dere generere interesse og forberede publikum opp mot lanseringen?

– Strategien er enkel: å kommunisere toveis med vårt publikum om det vi driver med, til beste for begge parter. De kanalene vi opptrer i vil være førstehåndskilder til nyheter, bilder/video og refleksjoner direkte fra oss som står bak prosjektet. Når det gjelder hvordan vi skal generere interesse så handler det om timingen for når vi forteller hva, til hvem. Vi har mye på lur…

Budsjettet ligger ifølge NFI på moderate 17,9 millioner. Hvordan skal dere klare å lage spektakulær action med dette?

Kommandør Treholt & Ninjatroppen er en produksjon hvor vi bruker alle filmtriksene i boka. Vi kommer dit vi skal med et godt definert regikonsept, et bra team og nok tid til forarbeid. Viktige hjelpemidler for akkurat action har vært pre-visualisering (både med og uten VFX), grundig locationscouting, samt mange og lange prøver av stunts og kampkoreografi. Det kommer til å smelle!

Hvordan går det med opptakene (og hvor kan folk bedrive ninjaspotting for tiden)?

Vi er midt inne i vår tredje uke av i alt ni – og så langt har alt gått veldig bra! Filmingen pågår i Oslo-området nå, men vi er selvsagt usynlige. Så det blir vrient å drive med ninjaspotting.

Det er fremdeles en del mystikk rundt dette prosjektet. Hva slags type film er det egentlig vi kan vente oss? Action? Komedie? Mockumentary?

– Det er en ninjafilm.

On location med Ninjatroppen på Folgefonn i Hordaland (Foto: Tordenfilm / Nina Elise Johansen).
On location med Ninjatroppen på Folgefonn i Hordaland, august 2009. (Foto: Tordenfilm / Nina Elise Johansen).

For mer ninjastoff, klikk deg videre til den offisielle produksjonsbloggen på ninjatroppen.montages.no.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 15 kommentarer

 1. Even G. Benestad sier:

  Jeg håper ikke dere skal drive «gjøn» med en av de fineste subsjangere fra 80 tallet;).

 2. Jon Erik sier:

  Den norske tittelen er fin, men jeg synes virkelig den engelske er bedre. Norwegian Ninja!!

 3. Eric Vogel sier:

  Even: alt vi gjør er med kjærlighet!
  Jon Erik: på den ene måten enig, på den andre måten ikke!

 4. Even G. Benestad sier:

  Ærlig talt!

  Jeg ser virkelig frem til denne filmen. Ideen er helt på bærtur og det er gledelig at slike prosjekter kan komme seg igjennom det noe konservative nåløye vi har i dette landet.

  Slenger med et par klipp fra noen skikkelige slagere!

  http://www.youtube.com/watch?v=-EvPvfVOUV8&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=AJSvZab0tk8

  http://www.youtube.com/watch?v=yd_1HJbMngE&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=ZP1IAdD26v8&feature=related

  Det siste klippet er fra «Ninja in the Dragon’s Den» som trolig er en av de 5 beste ninjafilmene som er laget.

  http://www.youtube.com/watch?v=S-2cmynNUEo

 5. Eric Vogel sier:

  Bra linkesamling, Even!
  Helt enig i at sistnevnte er blant de aller, aller kuleste.

  Det er utrolig hvor jålete de fleste ninjaer er i disse filmene – spesielt de mer ekstreme av de Hong Kong-produserte. Gule drakter, rosa røykbomber, pannebånd det står «Nin Ja» på osv. It seemed like a good idea at the time… Husker en scene fra «Nine Deaths Of The Ninja» hvor muligens samme bartefar som er i «Enter The Ninja» (han har ihvertfall hvit drakt) lusker rundt i et kontorbygg med så mange klirrende sverd og så mye ninjastæsj at han sikkert kunne høres i mils omkrets. Snakk om usynlighet…

  Nei, gi meg heller ninjaene i «Last Samurai»:
  http://www.youtube.com/watch?v=Kujl15EwQeE&feature=player_embedded

  Ta også en kikk på denne tråden, hvor mange andre gullkorn er postet: http://www.wreckamovie.com/tasks/show/189

 6. Even G. Benestad sier:

  Bartemannen er nok Richard Harrison og ikke Franco Nero som spiller hovedrollen i Enter the Ninja.

  Harrison spilte i en rekke italienske filmer på 60 – 70 tallet. Han var også den første Sergio Leone snakket med angående rollen som The Stranger i Fistfull of Dollars. På det tidspunktet hadde ikke Harrison tro på western så han takket nei til rollen, men han anbefalte Leone å ta kontakt med en ung skuespiller som gjorde en habil rolle i en amerikanske tv serie. Mannen var Clint Eastwood… Resten er filmhistorie…

  Da den italienske filmbransjen mer eller mindre kollapset på 80 tallet måtte Richard Harrison skaffe seg jobb et annet sted så han takket ja til et par ninja filmer regissert av Godfrey Ho. Det han ikke var klar over var at Ho og produsenten brukte scenene med Harrison i sikkert 10 filmer uten at han var klar over det. Noe som igjen førte til at Richard Harrison’s karriere gikk i vasken.

  Selv mener han bestemt at det eneste bidraget han har gitt filmindustrien, var å takke nei til Fistfull of Dollars:)…

  Forøvrig kan det nevnes at Nero og Harrison er ganske like i utseende…

  Dette har selvsagt den forklaring at Franco Nero var superstjerne i Italia for filmer som The Return of Ringo og ikke minst den hardkokte Django. Harrison var ganske enkelt en litt billigere ”look-a-like”.

  En annen som fikk seg jobb fordi han lignet på Franco Nero var en mann som senere fikk stjernestatus sammen med sin velbygde kompis, Bud Spencer…

 7. Eric Vogel sier:

  Gulltrivia Even!

  «Selv mener han bestemt at det eneste bidraget han har gitt filmindustrien, var å takke nei til Fistfull of Dollars:)…»

  …herregud, DET er trist.

 8. Even G. Benestad sier:

  Richard Harrison har fått cult status for sine ninjafilmer, enten han liker det eller ikke. Ninja Terminator var lenge en av mine favoritter innen sjangeren. Det er faktisk noen ganske kule fight sekvenser i den. I filmen har også Harrison en kung-fu assistent som kaster en lykketerning før han slåss. Den bestemmer faktisk utfallet… Yea!

  Selv om det er litt på siden så kan det nevnes at Harrison spilte i en meget kul westernfilm i 1968. Vengeance er ikke helt på høyde med Sergio Leones filmer, men visuelt er den blant de tøffeste italienske westernfilmene som ble laget.

  Sjekk åpningen…

  http://www.youtube.com/watch?v=uy2ce11m5HE

  http://www.youtube.com/watch?v=SMJU4TzvYTY&feature=related

  Jeg brukte faktisk et lite klipp av Richard Harrison i Natural Born Star:)…

 9. Redmond Barry sier:

  «..but whenever Ringo loved, Ringo fired..» :D :D

  http://www.youtube.com/watch?v=2S9pIYfQ5FQ

 10. Et tips til ninjafans i Oslo: «Ninjateknikk II: Usynlighet i strid 1978» er en av bøkene som er på tilbud på Tronsmo bakgårdssalg (som varer frem til og med lørdag)!

 11. Even G. Benestad sier:

  Dette er jo egentlig en ninjatråd, men siden vi har tatt en avstikker til spaghettiwestern så slenger jeg på denne.

  http://www.youtube.com/watch?v=oxXk4efQsrc&feature=related

  Av de to Ringofilmene som er regissert av Duccio Tessari så er denne helt klart best. Faktisk er det en av de få italienske western filmene som faktisk klarer å skape andre følelser enn bare «peaker» på kulhetsbarometeret…

 12. Jeg tar ansvar og får oss inn på ninjasporet igjen med dette flotte klippet fra Ninja Terminator. Ved siden av Ninja in the Dragons Den er nok dette TÅFFs* favoritnijafilm.

  *Trondheim 80talls filmforum

 13. Even G. Benestad sier:

  I en ninja diskusjon kommer vi ikke utenom Sam Firstenberg og hans American Ninja filmer. De to første filmene var store videohits på 80 – 90 tallet.

  http://www.youtube.com/watch?v=urbronsWEBw

  Firstenberg sto også bak Revenge of the Ninja med Sho Kosugi i hovedrollen! Da jeg var liten digget jeg dette, men nå må jeg innrømme at det går en smule tregt. Klippingen er ikke akkurat strøken den heller:).

  http://www.youtube.com/watch?v=nCsIklUii_Y

  Til slutt må jeg selvsagt legge med et klipp fra Sho kosugi’s store epos, Pray for Death!

  http://www.youtube.com/watch?v=75HYOve8ELY

  Hvis ninjafilmen har en ukronet konge så er det nok Kosugi som best fortjener tittelen.

 14. Eric Vogel sier:

  Kosugi – og sjangeren – gjør forøvrig comeback med James McTeigues «Ninja Assassin» som kommer allerede i høst.
  http://www.apple.com/trailers/wb/ninjaassassin/

  Senere (neste år?) kommer også den mer b-film-pregede «Ninja»:
  http://www.traileraddict.com/trailer/ninja/trailer

  Kortfattede tanker om begge trailerne + litt diskusjon ligger her:
  http://www.wreckamovie.com/shots/show/2871

 15. Even G. Benestad sier:

  Det er tydelig at 80 tallet er på vei tilbake! Gatemiljøet preges av stretch bukser og trolig vil aerobic og catzy hårgele gå seirende inn i neste års vår og sommerbilde. Da er det vel også naturlig at ninjaene inntar kinoene med halsbrekkende sverdkamper og sorte masker. Riktignok med større budsjetter og færre skjønnhetsfeil enn tideligere, men hvor mye det skader konseptet kan man sikkert diskutere…

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>