Nytt fra Lynne Ramsay, Bille August med flere

Berlinale’11: En stor del av Berlin internasjonale filmfestival er European Film Market (EFM); et av de største og mest omfattende stedene for salg av film på planeten. En tur hit er en studie i stressende mennesker løpende mellom flere hundre stands, aggressivt gestikulering på brokete alle verdens språk, men vel så mye en unik mulighet til å fange opp Lars von Trier med en espresso eller Tilda Swinton småløpende på vei til dametoalettet. På den ene siden forstår man hvor liten man er i det store bildet, på den andre siden er det få steder de store aktørene er lettere å få tak i. Her er den andre rapporten fra årets utgave:

Kevin Macdonald, mest kjent for The Last King of Scotland, sin Bob Marley-dokumentar Marley har blitt en av storselgerne på årets marked. Den er allerede solgt til de fleste europeiske land, men såvidt jeg vet enda ikke til Norge. Norsk film er derimot blitt en real salgsvare her nede, både ninjaer og trolljegere. Ja, til og med enda ikke ferdigstilte prosjekter. Morten Tyldums adaptasjon av Jo Nesbøs Hodejegerne er allerede blant annet solgt til USA via Magnolia Pictures, sannsynligvis som en etterdønning av Millenium-trilogiens suksess og nyfunnen interesse for nordisk krim. Kontrakt har også Radiohead-gitarist og There Will Be Blood-komponist Jonny Greenwood signert, – på jobben som komponist til Lynne Ramsays We Need To Talk About Kevin med Tilda Swinton i hovedrollen.

200 millioner dollar sålangt inntjent og favorittstempel foran Oscar-utdelingen – det burde ikke overraske noen at Kongens tale meget mulig får en oppfølger. Et manus shoppes allerede rundt på EFM, og bærer tittelen The Windsors At War. Harvey Weinstein står selvsagt bak, og mer vet vi ikke. Filmfestivalen i Edinburgh feirer i år sitt 65-årsjubileum, og har i den anledning invitert en rekke filmpersonligheter til å kuratere egne programmer. Blant dem er Berlinale-jurypresident Isabella Rossellini, Gus Van Sant, Jim Jarmusch, Clint Mansell, Apichatpong Weerasethakul med flere. Festivalen har like godt fjernet alle sine programmer for å gi plass til disse programmene. Weerasethakul er forøvrig også kommet langt i forarbeidet på sin neste film. Arbeidstittelen er Mekong Hotel, og Gullpalme-vinneren jobber igjen sammen med produsentene Keith Griffiths og Simon Field. Bille August er også igang med nytt prosjekt, og det med en adaptasjon av Ninni Holmqvists roman Enhet fra 2006. Filmen skytes på engelsk, med internasjonal cast.