Rønning og Sandberg gir status på Kon-Tiki

Det er få fremtidige norske filmer vi i Montages er så spente på som Kon-Tiki – den kommende storfilmen om vår egen utgave av Indiana Jones; vitenskapsmannen og eventyreren Thor Heyerdahl.

Da prosjektet ble lansert tidlig i 2010 var en av godbitene at filmen skulle skytes i 3D, regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg (Max Manus). Siden da har filmen vært i en utviklings- og castingprosess, og tidligere i år ble det klart at filmen likevel ikke vil bli skutt i 3D, både av tekniske og budsjettmessige årsaker. Våre forventninger har slett ikke blitt mindre, og dessuten er vi litt lettet over at faren for å bli sjøsyk på kino har blitt betraktelig redusert. Og uansett er det jo en hel masse annet vi knytter vår spenning til. Istedet for å tvinne tommeltotter og vente på at eventyret skal treffe kinoduken, har vi tatt en prat med regissørene for å finne ut litt om hvor produksjonen står akkurat nå, og hva vi har i vente.

*

Helt enkelt, hva er status akkurat nå? Hvor i løypa er dere?

Vi gjør vinteropptak nå i midten av mars der vi forteller fra Heyerdahls barndom og om den utløsende faktoren som gjorde at han utviklet vannskrekk – og faktisk aldri lærte seg å svømme. At han senere bega seg ut på verdens største hav på en liten balsaflåte – som alle sa ville synke og/eller gå i oppløsning – sier litt om hva slags type han var. Det er jo denne kombinasjonen av desperasjon og hovmod som gjør Thor Heyerdahl anno 1947 til en så spennende karakter. Hovedbolken av opptaket starter i slutten av mai og strekker seg til august.

Lyst til å avsløre noe om casting?

Thor er norsk, og det er viktig for oss.

Ok da, noen hemmeligheter skal dere få beholde. Hva har vært de største utfordringene så langt?

Finansieringen. Men nå som den er i boks kommer alt det filmtekniske. Det er veldig få “enkle” scener i manus. Hvis ikke handlingen foregår i New York, foregår den i Peru eller i Stillehavet. Over 60 minutter av filmen er til havs med stormer og ville dyr. Sett skal bygges og hval og hai skal lages i datamaskinen. Det krever en enorm planlegging for få det meste ut av kronene. Akkurat nå er vi i Sofia og befarer New York-gater. De har en fantastisk backlot her nede som gir oss muligheter en skandinavisk film bare kan drømme om på Manhattan.

Joachim Rønning og Espen Sandberg på settet til «Max Manus».

Dere har snakket om at manusprosessen var lang. Hvordan var det å bearbeide et materiale omkring en folkehelt som samtidig var kontroversiell og, hva skal man si, egenrådig?

Det har vært utfordrende. På den ene siden var han en karismatisk eventyrer – på den andre siden ofret han alt og alle for å nå sine mål. Det er viktig for oss å portrettere Thors mange ansikter, men man skal tenke på at vår historie om Kon-Tiki foregår stort sett i 1947 og således bare forteller om starten på Thors kontroversielle liv. Det er jo med Kon-Tiki Thor så hvilken makt media hadde og hvordan han kunne utnytte det til sin fordel. Og det var med Kon-Tiki Thor ble hektet på berømmelsen.

Jeg vil tro at det var nok å ta tak i. Hvilke deler av ferden og hvilke sider ved Heyerdahl har dere valgt å bygge filmen rundt?

Selv om det var vitenskapsmann han ville være var det som eventyrer Thor Heyerdahl ble kjent. Og nettopp eventyret Kon-Tiki er viktig for oss. Vi tror at mange har en drøm om å reise – ta seg fri for å seile et år eller klatre i fjellet, ta toget gjennom Vietnam eller krysse USA, og så videre. Vi tror de fleste av oss ønsker å oppleve et eventyr i livet. Og vi håper denne filmen – denne reisen – kan være med på å inspirere til kanskje å gjøre nettopp det. De fleste har en liten eventyrer i magen. Man trenger bare et dytt.

Har dere med episoden med hvalhaien? Den gjorde sterkt inntrykk på meg da jeg var liten, så jeg er spent på hva dere får til med den.

Ja, den er med i all sin prakt og dramatikk.

Hva har vært de største høydepunktene så langt, og hva ser dere mest frem til?

Det at vi, knappe tre år etter Max Manus, igjen har fått tillit fra Norsk Filminstitutt og Nordisk Film er flott. Det følger et enormt regiansvar med slike store prosjekter, men det krever også mot av de som gir oss penger. Nå gleder vi oss aller mest til å faktisk stå på flåten.

Når kan vi forvente å se Kon-Tiki på norske kinoer?

Mest sannsynlig blir det premiere i Norge tidlig vår neste år, 2012.

Hvordan er planene for å nå ut til et internasjonalt publikum ?

Thor Heyerdahl er en av få nordmenn med et internasjonalt navn. Veldig mange kjenner historien om Kon-Tiki. Det sies at boken solgte 50–60 millioner eksemplarer, men her er det mange mørketall pga dens popularitet i østblokk. Dokumentarfilmen vant Oscar i 1951 og over en hel verden ble Tiki-stilen mote. Tiki-barene holder faktisk fortsatt stand. Men ingenting av dette spiller noen rolle hvis ikke filmen blir bra – så det kommer først. Når man ser svenske og danske filmer nå ut internasjonalt, er det jo fordi det er fantastisk høy kvalitet på det de lager. Nok sagt.

*

Som en liten digresjon til slutt kan det nevnes at Heyerdahl selv takket nei til å ta imot Oscar-statuetten. Han sa i et intervju at film ikke var hans fag, og at han synes det ville være litt flaut å dra til Hollywood for å ta imot en filmpris. Det var produsenten som hentet prisen, og den havnet på Kon-Tiki-museet. At Thor Heyerdahl var en enigmatisk mann er åpenbart ingen overdrivelse.

Den originale dokumentarfilmen ligger ute i sin helhet på youtube, hvis du skulle få lyst til å friske opp minnet.