Oscar 2011: National Board of Review-vinnerne

Oscar 2011: National Board of Review regnes som den første virkelig seriøse aktøren blant sesongens mange prisutdelere… En litt snodig ansamling mennesker altså, som feiret sitt 100-års jubileum som organisasjon i fjor. Bestående av for det meste akademikere, studenter og cinefile, er det ytterst få kritikere eller andre mer profilerte aktører med. Medlemmene er også anonyme, bortsett fra enkelte navn som har dukket opp i forskjellige intervjuer om dagen.

Trass i at NBRs prisvinnere sjelden speiles av Oscar, innehar organisasjonen en posisjon som gjør at den fint kan posisjonere kandidater som ellers ville ha gått i glemmeboka. Skuespillere uten en studiokampanje eller filmer som har gått utenom radaren, får dermed et push de ellers ville vært foruten. – Og i år vil det sannsynligvis få en større effekt enn på lenge. For selv om The Social Network endte opp med å ta de største prisene, inneholder også vinnerlista en rekke titler og navn som langtfra har figurert med noe favorittstempel. Her er samtlige:

Topp 10 beste filmer i alfabetisk rekkefølge: Another Year, The Fighter, Hereafter, Inception, The King’s Speech, Shutter Island, The Town, Toy Story 3, True Grit og Winter’s Bone

Ganske så overraskende at Clint Eastwoods Hereafter figurerer på liste, ettersom filmen ikke har markert seg spesielt mye i kritikerkretser. Men det gjør det kanskje ekstra interessant at den da ender opp på lista til NBR der kritikere som sagt er nesten fraværende. De resterende har fått overveiende positiv mottakelse, og er også blant favorittene til å ende opp med priser ellers utover vinteren. Men noen filmer mangler her, og spesielt rart er fraværet av 127 Hours, Black Swan og The Kids Are All Right. Mange hadde også trodd at indie-favoritter som Blue Valentine og Rabbit Hole ville ende opp her.

Lesley Manville i Mike Leighs «Another Year»
Lesley Manville i Mike Leighs «Another Year»

Beste Film: The Social Network
Beste regissør: David Fincher, The Social Network
Beste skuespiller: Jesse Eisenberg, The Social Network
Beste skuespillerinne: Lesley Manville, Another Year
Best mannlige birolle: Christian Bale, The Fighter
Beste kvinnelige birolle: Jacki Weaver, Animal Kingdom

Ingen overraskelse at storfavoritt The Social Network tar beste film og regissør, men jammen er det hyggelig å se Eisenberg ta skuespillerprisen. Måtte det gi han det nødvendige pushet frem til flere priser og nominasjoner de kommende månedene. Atskillig mer overraskende er de tre andre prisvinnerne, og spesielt Weaver for Animal Kingdom – en rolle og film som ikke har figurert på en eneste bookmakerliste jeg har lest sålangt i år. At Mike Leighs skuespillere i Another Year vil krones med en og annen pris er derimot bare å forvente – det finnes nok av folk der ute som mener Manville egentlig er den virkelige outsideren for å stikke av med Oscaren for beste skuespillerinne.

Jennifer Lawrence i Debra Graniks «Winter’s Bone»
Jennifer Lawrence i Debra Graniks «Winter’s Bone»

Beste fremmedspråklige film: Of Gods and Men
Beste dokumentar: Waiting for “Superman”
Beste animasjonsfilm: Toy Story 3
Beste ensemble: The Town
Beste gjennombrudd: Jennifer Lawrence, Winter’s Bone

Frankrike har utvilsomt storfavoritten for beste fremmedspråklige film med Of Gods and Men (som forøvrig får premiere 2. juledag her til lands, og Pixar kan vel allerede kan vel like godt rydde en allerede overfylt hylle for enda en gullstatuett. Men at The Town stikker av med beste ensemble foran The Kids Are All Right hadde ingen ventet. At Lawrence tar beste gjennombrudd er på sin side bare starten på et par måneder med vandring frem og tilbake mellom forskjellige podier – hun er og blir årets store snakkis på skuespillerfronten.

Beste debutanter: Sebastian Junger and Tim Hetherington, Restrepo
Beste originalmanus: Chris Sparling, Buried
Beste adapterte manus: Aaron Sorkin, The Social Network

Her er det bare en ting å bemerke – Buried beste originalmanus?? Dét hadde vel ingen forventet!