Knapp teaser: The Social Network

En film om Facebook-gründer Mark Zuckerberg høres kanskje ikke veldig spennende ut i utgangspunktet. Og uten nærmere kjennskap til filmens forutsetninger, er det lett å se for seg en formularisk, men habil tv-filmversjon i samme gate som Pirates of Silicon Valley om Steve Jobs karrierestart. Men så kaster vi navnene til Aaron Sorkin og David Fincher på bordet, og plutselig er The Social Network -- ofte omtalt som Facebook-filmen -- en av høstens store lanseringer i Hollywood.

At David Fincher gjennom moderne klassikere som Se7en, Fight Club og Zodiac er posisjonert som en av de store filmskaperne i amerikansk mainstream-film, er ikke åpent for debatt. Derfor kan han også koste på seg å lage noe så uventet og potensielt kjedelig som The Social Network, og likevel bli møtt med entusiasme og høye forventninger. Finchers stilsikre formspråk i kombinasjon med Sorkins skarpskrevne dialoger (bevist med tv-seriene The West Wing og Studio 60 on the Sunset Strip), gir oss også grunn til optimisme. Kanskje blir dette en av årets store filmer?

Jeg var derfor fryktelig spent da jeg klikket på play for den første teaseren sluppet for filmen. Men 71 sekunder senere er jeg fortsatt like blank på filmens fremtoning; teaseren gir oss ikke et eneste levende bilde fra selve filmen, og er følgelig en teaser i ordets rette forstand. Stemningen settes med dialogutdrag presentert audielt over tekstplakater, og avslutter med ordene som virker å oppsummere filmens tematikk: du får ikke 500 millioner venner uten samtidig å få noen fiender.

Her er teaseren: