Oscar 2011: Golden Globe-nominasjoner og vinnere

Saken er tidligere publisert, og kommentarene referer til nominasjonene.

Oscar 2011: Det er historisk sus og solid bransjetyngde over Golden Globe-utdelingen som hver januar finner sted i luksuriøse Beverly Hills. Bak prisutdelingen står organisasjonen Hollywood Foreign Press Association (HFPA) som består av omlag 90 California-baserte journalister som skriver om film for et internasjonalt publikum.

Så kan man alltid stille spørsmålstegn ved hvordan en så snever og relativt ubetydelig gruppe filmkritikere har opparbeidet en slik innflytelse. Men faktum er at Golden Globe er godt etablert som den trolig mest prestisjefylte prisutdelingen bak Oscar, godt hjulpet av stjernenes massive tilstedeværelse som gir tabloidene grunn til å gjøre folk oppmerksomme på seremonien. Årets nominasjoner er uansett nå klare, og overskriftene stjeles foreløpig av dramaet The King’s Speech som leder an med totalt sju nominasjoner. Like bak følger The Fighter og The Social Network, begge med seks. Vi tar her kort for oss noen av filmkategoriene (Golden Globe har også en egen seksjon for TV).

Beste film, drama
Black Swan
The Fighter
Inception
The King’s Speech
The Social Network

Beste film, komedie
Alice in Wonderland
Burlesque
The Kids Are All Right
Red
The Tourist

Tradisjonen tro blir filmene grovinndelt i to underkategorier: drama og komedie. Det er imidlertid ingen hemmelighet at det er dramakategorien som er utdelingens indrefilet, og inneholder brorparten av filmene som senere vil prege listen over de nå 10 Oscar-nominerte titlene. Komediekategorien er mest av alt et underholdende påfyll med langt mer ujevn kvalitet over de nominerte. Dette året er intet unntak, hvor de fleste vil enes om at det kun er The Kids Are All Right som hører hjemme i et noenlunde seriøst prisutdelingsselskap. Mer interessant er det å studere dramakategorien, hvor få overraskelser er å skimte. Dersom Oscar-utdelingen fremdeles hadde bestått av fem kandidater til beste film, ville det ikke vært noen sensasjon om det var nettopp disse fem titlene vi fikk se. Mest grunn til fortvilelse er det muligens i kampanjene til 127 Hours, Winter’s Bone og ikke minst True Grit som nok hadde store forhåpninger om å nå opp blant de fem.

Natalie Portman nominert for "Black Swan".


Beste kvinnelige skuespiller, drama

Halle Berry, Frankie and Alice
Nicole Kidman, Rabbit Hole
Jennifer Lawrence, Winter’s Bone
Natalie Portman, Black Swan
Michelle Williams, Blue Valentine

Beste kvinnelige skuespiller, komedie eller musikal
Annette Bening, 
The Kids Are All Right
Anne Hathaway, 
Love & Other Drugs
Angelina Jolie
, The Tourist
Julianne Moore, 
The Kids Are All Right
Emma Stone, Easy A

I kategorien for beste kvinnelige skuespiller i en dramafilm, gjenkjenner vi tre veletablerte og sterke personligheter som konkurrerer mot den langt mer ubeskrevne og enda yngre Jennifer Lawrence fra indiefavoritten Winter’s Bone. I en sammenslåing av kategoriene, ville hun kanskje mistet plassen til fordel for veteranen Annette Bening, men det er likevel liten tvil om at Natalie Portman nok sitter med et ørlite favorittstempel for Black Swan.

Beste mannlige skuespiller, drama
Jesse Eisenberg, The Social Network
Colin Firth, The King’s Speech
James Franco, 127 Hours
Ryan Gosling, Blue Valentine
Mark Wahlberg, The Fighter

Beste mannlige skuespiller, komedie eller musikal
Johnny Depp
, Alice in Wonderland
Johnny Depp
, The Tourist
Paul Giamatti
, Barney’s Version
Jake Gyllenhaal, 
Love & Other Drugs
Kevin Spacey, Casino Jack

Det er bare ett år siden Colin Firth mistet både Golden Globe og Oscar-statuetten til Jeff Bridges. Revansjen kommer sannsynligvis allerede nå med Firths tolkning av King George VI i nominasjonsgrossisten The King’s Speech. Nærmeste utfordrer er antakelig Jesse Eisenberg, men ungguttens versjon av Facebook-gründer Mark Zuckerberg har neppe tyngden til å vippe sympatiske Firth av tronen for andre år på rad. Det som er helt sikkert er at Jeff Bridges denne gang er spilt helt over sidelinjen for sin innsats i Coen-brødrenes True Grit, en film som åpenbart ikke har slått an blant HFPA-medlemmene. På den andre siden gis to nominasjoner til Johnny Depp for å gjenta seg selv i middelmådige Alice in Wonderland, samt The Tourist.

Jesse Eisenberg nominert for "The Social Network".

Beste kvinnelige birolle
Amy Adams, The Fighter
Helena Bonham Carter, The King’s Speech
Mila Kunis, Black Swan
Melissa Leo, The Fighter
Hailee Steinfel, True Grit

Melissa Leo må muligens tåle et favorittstempel her, mens unge Hailee Steinfeld viser at True Grit ikke er helt glemt. Men foreløpig fremstår denne kategorien som relativt uforutsigbar, og på veien til Oscar vil muligens navn som Barbara Hershey (Black Swan) og Jacki Weaver (Animal Kingdom) melde seg på i kampen.

Beste mannlige birolle
Christian Bale, The Fighter
Andrew Garfield, The Social Network
Mark Ruffalo, The Kids Are All Right
Geoffrey Rush, The King’s Speech
Justin Timberlake, The Social Network

The Social Network er sterkt representert med to nominasjoner, men det er Christan Bale som går inn i utdelingen med lavest vinnerodds. Dette er vanligvis en av årets mest spennende kategorier med uhyre høyt nivå, men jeg kan ikke unngå å føle at årets samling ikke er av de beste årgangene?

Beste regi

Darren Aronofsky for Black Swan
David Fincher for The Social Network
Tom Hooper for The King’s Speech
Christopher Nolan for Inception
David O. Russell for The Fighter

Den nye generasjonen av mesterregissører representert ved Aronofsky, Fincher og Nolan slår knock-out på årsaktuelle ringrever som Martin Scorsese og Roman Polanski allerede i nominasjonsprosessen. At både Shutter Island og The Ghost Writer er oversett over hele linja, er i mine øyne en miniskandale. Men like selvsagt er det at overnevnte trio hører hjemme på nominasjonslisten, og én av dem vil stå igjen som en særdeles fortjent vinner.

Regissør Christopher Nolan i aksjon - vinner han Golden Globe for "Inception"?

Beste utenlandske film
Biutiful (Mexico)
The Concert (Frankrike)
The Edge (Russland)
I Am Love (Italia)
In a Better World (Danmark)

Beste manus
127 Hours
The Kids Are All Right
Inception
The King’s Speech
The Social Network

Beste originalmusikk
The King’s Speech
Alice in Wonderland
127 Hours
The Social Network
Inception

Beste animasjonsfilm
Despicable Me
How To Train Your Dragon
The Illusionist
Tangled
Toy Story 3

Beste sang
“Bound To You” (Burlesque)
“Coming Home” (Country Strong)
“I See The Light” (Tangled)
“There’s a Place For Us” (The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader)
“You Haven’t Seen The Last of Me” (Burlesque)