Cannes’10: Hvem konkurrerer om Gullpalmen?

Etter fjorårets Cannes-festival synset jeg engasjert om det som ble et av de mest spenstige og omdiskuterte konkurranseprogrammene på mange år. Overveldende mange av Gullpalme-kandidatene var etablerte auteurer, og noen rynket da også på nesa og spurte seg om festivalen omsider hadde blitt så snobbete og elitistisk at nye eller yngre røster ikke lenger fikk så frø på sandstranda.

De som klaget på fjorårets mangel på overraskelser, kan i så fall smile bredt over årets program. Riktignok er både veteranregissører som Mike Leigh, Takeshi Kitano og Abbas Kiarostami med i kampen, men i år er ikke stjernerekken på langt nær like altoverskyggende. Vi finner relativt ukjente navn som Im Sang-soo, Daniele Luchetti, Mahamat-Saleh Haroun og Rachid Buchareb (som riktignok har vært nominert tidligere, for Indigènes), og dessuten et par gamle travere som ikke har konkurrert i Cannes på årevis. Jeg snakker om franske Bertrand Tavernier (bla. kjent for Un dimanche à la campagne) og russiske Nikita Mikhalkov, som vant Oscar for Brent av solen i 1994, og overraskende nok er tilbake med en oppfølger til suksessfilmen (med den heller uinspirerte tittelen Burnt by the Sun 2.)

Apichatpong Weerasethakul har blitt en favoritt en favoritt hos kunstfilmentusiaster over hele verden, og fikk sjokkerende høye plasseringer i en rekke kåringer som oppsummerte det forrige tiåret. I Cannes har han tidligere konkurrert i hovedkonkurransen med kritikerroste Tropical Malady, og i år er han tilbake med Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives.

Som vanlig kan Un Certain Regard-programmet virke vel så interessant som hovedprogrammet. Her finner vi nye filmer fra den 102 år (!) gamle überveteranen Manouel de Oliveira (O Estranho Caso de Angelica), Hideo Nakata (Chatroom) og ikke minst selveste Jean-Luc Godard (Socialisme). Sistnevnte har svirret i tankene våre en god stund, og det skal bli oppriktig spennende å se om den gamle modernisten fortsatt har det i seg.

Den mest hardtslående skuffelsen ved årets Cannes-program er at Terrence Malicks The Tree of Life glitrer med sitt fravær. De fleste hadde trodd at Malick skulle bli ferdig med filmen før mai, men det viser seg altså å ikke være tilfellet. For de av oss som forventer en av årets – for ikke å si tiårets – store filmopplevelser med The Tree of Life, er det upopulært å måtte smøre oss med tålmodighet. Samtidig hadde det jo vært et pirrende spenningsmoment om Malick omsider kunne ha nasket til seg Gullpalmen. Videre er det skuffende å se at både Julian Schnabels Miral og Tom Tykwers Drei ikke kom med – akkurat som det er et ørlite slag i magen for Norge at Bent Hamer verken er med i hovedkonkurransen eller Un Certain Regard med Hjem til jul.

Slik landet ligger, ser jeg selv mest frem til Alejandro Gonzalez Inarritus Biutiful, med Javier Bardem i hovedrollen, og ikke minst Woody Allens You Will Meet a Tall Dark Stranger – som vises utenfor konkurranse. Dessuten skal det unektelig bli spennende å se hva den fremragende skuespilleren Mathieu Amalric (kjent for sine roller i Dykkerklokken og sommerfuglen og En julefortelling) har å by på som filmskaper med Tournée.

Hva tenker du? Cannes-programmet finner du i sin helhet på neste side.

HOVEDKONKURRANSEN:

Another Year, Mike Leigh
Biutiful, Alejandro Gonzalez Inarritu
Burnt by the Sun 2, Nikita Mikhalkov
Certified Copy, Abbas Kiarostami
Fair Game, Doug Liman
Hors-la-loi, Rachid Bouchareb
The Housemaid, Im Sang-soo
La nostra vita, Daniele Luchetti
La Princesse de Montpensier, Bertrand Tavernier
Of Gods and Men, Xavier Beauvois
Outrage, Takeshi Kitano
Poetry, Lee Chang-dong
A Screaming Man, Mahamat-Saleh Haroun
Tournée, Mathieu Amalric
Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, Apichatpong Weerasethakul
You, My Joy, Sergey Loznitsa

UN CERTAIN REGARD:
Adrienn Pal, Agnes Kocsis
Aurora, Cristi Puiu
Blue Valentine, Derek Cianfrance
Chatroom, Hideo Nakata
Chongqing Blues, Wang Xiaoshuai
The City Below, Christoph Hochhausler
Socialisme, Jean-Luc Godard
Ha Ha Ha, Hong Sang-soo
Les Amours imaginaires, Xavier Dolan
Life Above All, Oliver Schmitz
Los labios, Santiago Loza
Octubre, Daniel Vega
Qu’est-il arrive a Simon Werner?, Fabrice Gobert
Rebecca H., Lodge Kerrigan
R U There, David Verbeek
The Strange Case of Angelica, Manoel de Oliveira
Tuesday, After Christmas, Radu Muntean
Udaan, Vikramaditya Motwane

UTENFOR KONKURRANSE:
Tamara Drewe, Stephen Frears
Wall Street: Money Never Sleeps, Oliver Stone
You Will Meet a Tall Dark Stranger, Woody Allen

MIDNATTSVISNINGER:
Kaboom, Gregg Araki
L’Autre Monde (Blackhole), Gilles Marchand

SPESIALVISNINGER:
Inside Job, Charles Ferguson
Over Your Cities Grass Will Grow, Sophie Fiennes
Nostalgia de la Luz (Nostalgia for the Light), Patricio Guzman
Draquila – L’Italia Che Trema, Sabina Guzzanti
Chantrapas, Otar Iosseliani
Abel, Diego Luna