Criterion mister en rekke titler

De fleste av våre faste lesere her på Montages er nok kjent med den amerikanske hjemmevideodistributøren Criterion, – antageligvis verdens beste DVD- og Blu-ray-distributør innen kvalitetsfilm, med både klassiske og kontemporære titler i samlingen. Criterion kjøper rettigheter kun for USA, men har kunder over hele verden. Fra tid til annen går rettighetene til enkelte av deres utgivelser ut på dato, noe som fører til at flere Criterion-titler får samleverdi. (Men blir vanskelige å få tak i.)

I dag offentliggjorde distributøren at usedvanlig mange av deres utgivelser  blir out-of-print samtidig denne våren, som altså betyr at Criterions utgaver av filmene blir utilgjengelige. En avtale med franske Canal+ går ut på dato, og rettighetene overtas av ministudioet Lions Gate Entertainment – et større selskap med langt lavere kvalitetsnivå på sine utgivelser. Men i forbindelse med at Criterion mister titlene, har de sluppet en oversikt over hva som forsvinner og lansert et salg på akkurat disse filmene:

Until we’re out of stock, we will be offering these titles at an additional $5 off on our website. [..] Here are the titles that will soon be out of print:

Alphaville
Carlos Saura’s Flamenco Trilogy (Eclipse Series 6)
Le corbeau
Coup de torchon
Diary of a Country Priest
The Fallen Idol
Forbidden Games (Criterion and Essential Art House editions)
Gervaise (Essential Art House edition)
Grand Illusion (Criterion and Essential Art House editions)
Le jour se lève (Essential Art House edition)
Last Holiday (Essential Art House edition)
Mayerling (Essential Art House edition)
The Orphic Trilogy
Peeping Tom
Pierrot le fou (DVD and Blu-ray editions)
Port of Shadows
Quai des Orfèvres
The Small Back Room
The Tales of Hoffmann (Criterion and Essential Art House editions)
Trafic
Le trou
Variety Lights (Essential Art House edition)
The White Sheik

Take note: this may be your last chance to pick up spine number 1 from the collection.

I denne forbindelse tenkte jeg det kunne vært interessant med en liten diskusjon: Hvilke Criterion-utgivelser er deres favoritter, og hvilke til nå uutgitte  filmer (eller filmer med utilfredsstillende utgivelser) skulle dere likt å se utgitt av Criterion? Tidligere har jeg skrevet om Edward Yangs nylig restaurerte A Brighter Summer Day (1991), som burde være en naturlig Criterion-oppgave i nær fremtid. I tillegg skulle jeg likt å se dem gå løs på flere større filmografier, som f.eks. Peter Watkins sine filmer – som blant annet inkluderer mesterverket Edvard Munch (som heldigvis har fått en forseggjort sone 2-utgivelse av Eureka! i England.).

Blant mine favoritter er Criterions DVD-utgivelser av Truffauts Jules et Jim og Les quatre cents coups, og boksen med Altmans Short Cuts. I tillegg har jeg hatt sinnsykt gode kinoopplevelser fra Blu-ray-utgivelsene av særlig Chungking Express og Repulsion, men mest oppmuntrende av alt – det gjenstår utrolig mye for meg å se fra Criterions overlegent spennende samling av film.