Criterion mister en rekke titler

«La Grande Illusion» (Renoir, 1937). Criterions første utgivelse, som de nå mister.

De fleste av våre faste lesere her på Montages er nok kjent med den amerikanske hjemmevideodistributøren Criterion, – antageligvis verdens beste DVD- og Blu-ray-distributør innen kvalitetsfilm, med både klassiske og kontemporære titler i samlingen. Criterion kjøper rettigheter kun for USA, men har kunder over hele verden. Fra tid til annen går rettighetene til enkelte av deres utgivelser ut på dato, noe som fører til at flere Criterion-titler får samleverdi. (Men blir vanskelige å få tak i.)

I dag offentliggjorde distributøren at usedvanlig mange av deres utgivelser  blir out-of-print samtidig denne våren, som altså betyr at Criterions utgaver av filmene blir utilgjengelige. En avtale med franske Canal+ går ut på dato, og rettighetene overtas av ministudioet Lions Gate Entertainment – et større selskap med langt lavere kvalitetsnivå på sine utgivelser. Men i forbindelse med at Criterion mister titlene, har de sluppet en oversikt over hva som forsvinner og lansert et salg på akkurat disse filmene:

Until we’re out of stock, we will be offering these titles at an additional $5 off on our website. [..] Here are the titles that will soon be out of print:

Alphaville
Carlos Saura’s Flamenco Trilogy (Eclipse Series 6)
Le corbeau
Coup de torchon
Diary of a Country Priest
The Fallen Idol
Forbidden Games (Criterion and Essential Art House editions)
Gervaise (Essential Art House edition)
Grand Illusion (Criterion and Essential Art House editions)
Le jour se lève (Essential Art House edition)
Last Holiday (Essential Art House edition)
Mayerling (Essential Art House edition)
The Orphic Trilogy
Peeping Tom
Pierrot le fou (DVD and Blu-ray editions)
Port of Shadows
Quai des Orfèvres
The Small Back Room
The Tales of Hoffmann (Criterion and Essential Art House editions)
Trafic
Le trou
Variety Lights (Essential Art House edition)
The White Sheik

Take note: this may be your last chance to pick up spine number 1 from the collection.

I denne forbindelse tenkte jeg det kunne vært interessant med en liten diskusjon: Hvilke Criterion-utgivelser er deres favoritter, og hvilke til nå uutgitte  filmer (eller filmer med utilfredsstillende utgivelser) skulle dere likt å se utgitt av Criterion? Tidligere har jeg skrevet om Edward Yangs nylig restaurerte A Brighter Summer Day (1991), som burde være en naturlig Criterion-oppgave i nær fremtid. I tillegg skulle jeg likt å se dem gå løs på flere større filmografier, som f.eks. Peter Watkins sine filmer – som blant annet inkluderer mesterverket Edvard Munch (som heldigvis har fått en forseggjort sone 2-utgivelse av Eureka! i England.).

Blant mine favoritter er Criterions DVD-utgivelser av Truffauts Jules et Jim og Les quatre cents coups, og boksen med Altmans Short Cuts. I tillegg har jeg hatt sinnsykt gode kinoopplevelser fra Blu-ray-utgivelsene av særlig Chungking Express og Repulsion, men mest oppmuntrende av alt – det gjenstår utrolig mye for meg å se fra Criterions overlegent spennende samling av film.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 10 kommentarer

 1. Erik Vågnes sier:

  Leit at de mister desse titlene! Mine favoritter av Criterion:

  F for Fake (Orson Welles)
  Videodrome (David Cronenberg)
  Notorious (Hitchcock)
  Rebecca (Hitchcock)
  Pandora’s Box (Pabst)
  Mr Arkadin (Orson Welles)
  Le Cercle Rouge (Melville)
  Hiroshima mon Amour (Resnais)

  Jeg synes Criterion burde gi ut mer av Fritz Lang, der flere av Hollywoodfilmene hans bare er gitt ut i dårlige utgaver. Og kanskje en utgave av Von Stroheims «Greed»

 2. Rolf Skjørten sier:

  Jeg synes det bør nevnes i denne sammenheng at en norsk film har sneket seg inn på den eksklusive listen av titler Criterion har funnet verdig en utgivelse. Erik Skjoldbjærgs «Insomnia». Kudos til deg Erik!!

 3. Daniel F N sier:

  Skal da bestille meg Le Grand Illusion.

  Beste tittler:
  M – Fritz Lang
  Dr. Mabuse
  Le Samourai
  Solaris
  Ivans Childhood
  Fanny og Alexander og alt annet av Bergman (Criterion har vært gode med Bergman og Kurosawa)
  Seven Samurai
  Ali – Fear Eats the Soul (Fassbinder)
  Berlin Alexanderplatz (Fassbinder)
  BRD-Triologien (Fassbinder)
  Seventh Seal – Blu-Ray
  Che – Blu-Ray
  Wings of Desire – Blu-Ray
  Paris, Texas – Blu-Ray
  The third man – Blu-Ray

 4. Mine favoritt-utgivelser fra Criterion:

  The Adventures of Antoine Doinel (en liten reisekoffert der hver enkelt dvd er en nystrøken skjorte!)
  Fanny och Alexander
  BRD-trilogien
  ALI: Fear Eats the Soul
  Short Cuts
  The Double Life of Veronique
  Seven Samourai
  The Rules of the Game
  Naked

 5. Jeg vil slå et slag for Brakhage-samlingen til Criterion. Utrolig flott, og viktig, utgivelse. De siste årene er det nok Sweet Movie som har fått hjertet mitt til å banke hardest. Fint at de tar noen små sjanser innimellom. Og så er det selvfølgelig flott at de har fått ut The Human Condition ut på DVD, den gleder jeg meg til å se.

  Høyest på ønskelisten over allerede utgåtte titler: Notorious.

 6. Haha, apropos «Sweet Movie»: Dusan Makavejev viste en del av den i Berlin for et par år siden, men forholdt seg ekstremt pragmatisk! For ham virket det som om prosessen med å lage den filmen kan sammenlignes med å smøre en brødskive. Snakket med ham etterpå og fikk skulderklapp og bilde. Han virket som verdens koseligste bestefar, hvilket er ganske paradoksalt om man ser på filmografien hans! :)

 7. Espen Nomedal sier:

  Synd da, men jeg er iallefall glad over å allerede eie deres vidunderlige dvdutgaver av kanonfilmene; Diary of a Country Priest, The Tales of Hoffmann, Pierrot Le Fou pluss en av mine tipptopp favoritt criterionutgivelser Le Trou – en film jeg ble svett av å se første gang, for en heseblesende spennende fengselsfilm!

  Vurderer sterkt å skaffe meg Coup de torchon (Taverniers beste spør du meg!), Port of Shadows og The Small Back Room nå med en gang, før det blir enda vanskeligere å få tak i dem.

 8. Håvard Eie sier:

  Le trou har rast opp til å bli en av mine favorittfilmer uansett genre. Lenge levde jeg i den villfarelse at Bressons «A man escaped» var tidenes høydepunkt hva rømningspulsfremkalling angikk, men den ble glatt overgått av nevnte undervurderte fengselsklassiker. Noen som har tips om flere «oversette» klassikere?

 9. Espen Børdahl sier:

  Hei Håvard
  har du sett Truffaut-filmene?
  Hilsen Espen

 10. Håvard Eie sier:

  Espen altså! Det må jeg si.
  Har sett en noe Truffaut, men ingen fengselsfilmer av nevnte
  Er det tysk ekspresjonisme for tiden? Eller måske dansk erotikk?

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>