Oscar-sesongen igang med BIFA-nominasjonene

The British Independent Film Awards markerer på mange måter inngangen til Oscar-sesongen. Dette er ikke minst en pekepinn på hvilke filmer studioer og produksjonsselskapet vil lansere til de gjevere prisene som BAFTA, Golden Globes og selvsagt Oscar. Listen understreker videre hvilket fantastisk år 2009 har vært for britisk film, og flere av filmene er titler vi kan glede oss til å se på norske kinolerret de kommende to-tre månedene. Mest av alt er den også et uttrykk for den kvinnelige dominansen blant kritikerfavorittene i år, noe du kan lese mer utfyllende om her.

Prisene deles ut 6. desember. Her er årets nominasjoner:

Beste britiske film
An Education, Fish Tank, In The Loop, Moon, Nowhere Boy

Førstnevnte er den soleklare favoritten, mens Fish Tank er en klar utfordrer. Nowhere Boy får premiere under London Film festival senere denne uka, mens Moon er en av årets mest kritikerroste. In the Loop er i beste fall en outsider, men samtlige filmer vil markere seg sterkt både på kinoer og i prisutdelingene fremover.

Beste regissør
Andrea Arnold – Fish Tank
Armando Iannucci – In The Loop
Duncan Jones – Moon
Jane Campion – Bright Star
Lone Scherfig – An Education

Et klart uttrykk for kvinnenes dominans i år, med Scherfig som soleklar favoritt til å stikke av med prisen. Vinner hun her, understreker det manges oppfatning om at hun med riktig kampanje fint kan stikke av med en Oscar-nominasjon i februar.

Beste regissør
Armando Iannucci – In The Loop
Duncan Jones – Moon
Peter Strickland – Katalin Varga
Sam Taylor Wood – Nowhere Boy
Samantha Morton – The Unloved

Jones er allerede blitt genierklært, og står unektelig for årets sterkeste debutverk fra de britiske øyer. Steve McQueen vant samme pris for briljante Hunger i fjor, og selv om Moon ikke på langt nær har den samme inntrengende tematikken, er filmen en sjelden original science-fiction-film. – Noen har endog kalt den revitaliserende.

Beste manus
An Education – Nick Hornby
Fish Tank – Andrea Arnold
In The Loop – Jesse Armstrong, Simon Blackwell og Armando Iannucci
Moon – Nathan Parker
Nowhere Boy – Matt Greenhalgh

Det skal mye til for at Hornby ikke får denne prisen, men nevnte originalitet i Moon kan raskt plassere Parker på podiet. Den genuine publikumsappellen og de sterke karakterene i An Education veier nok allikevel tyngre.

Beste skuespillerinne
Abbie Cornish – Bright Star
Carey Mulligan – An Education
Emily Blunt – The Young Victoria
Katie Jarvis – Fish Tank
Sophie Okonedo – Skin

De to øverste er allerede blant favorittene til å stikke av med både gullmenn og gullkloder, men Mulligan kan nok allerede skrive takketalen. Kritikerrost publikumsyndling med en sjarmoffensiv i både intervjuer og på podiet foran et begeistret publikum, er hun årets store oppdagelse både i og utenfor Storbritannia.

Beste skuespiller
Aaron Johnson – Nowhere Boy
Andy Serkis – Sex & Drugs & Rock & Roll
Peter Capaldi – In The Loop
Sam Rockwell – Moon
Tom Hardy – Bronson

Johnsen har kommet litt i skyggen av all oppmerksomheten rundt ovennevnte Mulligan, men at han også hører med til de viktigste oppdagelsene fra dette året er det liten tvil om. Rockwell på sin side tjener på å ha fenomenet Moon i baklomma, inkludert fansens allerede oppstartede kampanje om å få han Oscar-nominert. Slår de knock-out på hverandre, er løpet dødt mellom de tre andre. Det hadde unektelig vært moro å se Serkis få en pris for sin tolkning av musikkikon Ian Dury.

00019450

Her er de resterende nominasjonene:

Beste kvinnelige birolle
Anne-Marie Duff – Nowhere Boy
Kerry Fox – Bright Star
Kierston Wareing – Fish Tank
Kristin Scott Thomas – Nowhere Boy
Rosamund Pike – An Education

Beste mannlige birolle
Alfred Molina – An Education
Jim Broadbent – The Damned United
John Henshaw – Looking for Eric
Michael Fassbender – Fish Tank
Tom Hollander – In The Loop

Beste nykommer
Christian McKay – Me & Orson Welles
Edward Hogg – White Lightnin’
George MacKay – The Boys Are Back
Hilda Péter – Katalin Varga
Katie Jarvis – Fish Tank

Beste produksjon
Bronson
Bunny & The Bull
The Hide
The Imaginarium of Doctor Parnassus
Katalin Varga

Beste tekniske gjennomføring
Bright Star – Cinematography – Greig Fraser
Bunny & The Bull – Production Design – Gary Williamson
Fish Tank – Cinematography – Robbie Ryan
Moon – Original Score – Clint Mansell
Moon – Production Design – Tony Noble

Beste dokumentar
The Age of Stupid
The End of The Line
Mugabe and The White African
Sons of Cuba
Sounds Like Teen Spirit

Beste britiske kortfilm
Christmas with Dad
Leaving
Love You More
Sidney Turtlebaum
Washdays

Beste utenlandske film
Il Divo
The Hurt Locker
Let The Right One In
Sin Nombre
The Wrestler