Oscar 2010: SAG og PGA deler ut priser

Det går mot et realt rotterace i årets Oscar-utdeling. Det tidligere ekteparet James Cameron og Kathryn Bigelow er forlengst posisjonert som storfavoritter og konkurrenter til å vinne beste regissør og beste film for henholdsvis Avatar og The Hurt Locker.

Førstnevnte har Golden Globe-statuetter i bagen, mens sistnevnte har vunnet bortimot samtlige av kritiker- og laugprisene de siste ukene. I USA snakker man nå om hva som fortjener den ultimate belønningen – en film som ser ut til å bli den første til å krysse 2 milliarder dollars-grensen i inntjening, samt har flyttet de tekniske grensene for hva film kan være? Eller en film som mange omtaler som en av de siste årenes største regibragder?

Det første virkelige slaget stod nå i helga, når Producers Guild of America skulle kåre det de mener er årets beste film. Avatar var naturlig nok storfavoritt, mest av alt fordi den som mastodontproduksjon skiller seg ut fra alt annet som har vært laget i 2009 – og ikke minst at dens suksess på kinoer verden over uten tvil er et uttrykk for at publikum elsker filmen. Sånn sett har selvsagt The Hurt Locker ingenting å stille opp med. Men overraskende nok skulle det vise seg at den allikevel hadde styrke nok til å stå i mot Goliat, og Bigelows krigsdrama stakk av med det gjeve trofeet for beste film.  Det gjør naturlig nok at kampen tilspisses ytterligere, og nervene settes i helspenn for de to regissørene frem mot Oscar-utdelingen i mars. Her er samtlige vinnere:

Best Picture: The Hurt Locker
Comedy Television: 30 Rock
Long Form Television: Grey Gardens
Documentary: The Cove
Animated Feature: Up
Live Entertainment and Competition: The Colbert Report
Selznick Award: John Lasseter
Non-Fiction Television: 60 Minutes
Stanley Kramer Award: Precious
TV Drama: Mad Men
Vanguard Award: Joss Whedon
Milestone Award: Sony’s Amy Pascal and Michael Lynton

Like mye spenning var det ikke knyttet til Screen Actors Guild sin utdeling, ihvertfall ikke hva angår biroller – mye skal gå galt om ikke Mo’Nique og Christoph Waltz kan speile seg i Oscar-statuetter om en drøy måned. Spørsmålet er snarere hvem som faktisk vinner beste hovedrolle. Carey Mulligans innsats i An Education forsvinner mer og mer fra søkelyset, selv om alle er skjønt enige om at hun vil bli nominert. Nei, kampen står nå mellom Meryl Streep for sin tolkning av Julia Child og Sandra Bullock i det virkelighetsbaserte dramaet The Blind Side. At Bullock endte opp med å ta SAGs pris for beste kvinnelige hovedrolle bare understreker hvordan det nå er hun som virkelig står i rampelyset, mens Streep på sin side naturlig nok holde sin posisjon på navnet alene.

De mannlige hovedrollene begynner derimot å bli lettere å plassere kronologisk, med Colin Firth og George Clooney nå redusert til outsidere for sine prestasjoner i henholdsvis A Single Man og Up in the Air. Nei, alt tyder på at det er Jeff Bridges tur i år, etter flere tidligere nominasjoner og et Hollywood som nok mener han fortjener prisen som en æresutmerkelse vel så mye som for den subtile tolkningen i Crazy Heart. Her er alle vinnerne fra årets SAG Awards, med tv-prisene inkludert:

Best Ensemble – Inglourious Basterds
Best Actress – Sandra Bullock, The Blind Side
Best Actor –  Jeff Bridges, Crazy Heart
Best Supporting Actor – Christoph Waltz, Inglourious Basterds
Best Supporting Actress – Mo’Nique, Precious
Best Stunt Ensemble – Star Trek

Best Ensemble, Drama series – Mad Men
Best Actress, Drama series – Julianna Margulies, The Good Wife
Best Actor, Drama series – Michael C. Hall, Dexter
Best Ensemble, Comedy series — Glee
Best Actress, Comedy series – Tina Fey, 30 Rock
Best Actor, Comedy series –  Alec Baldwin, 30 Rock
Best Actor, Miniseries – Kevin Bacon, Taking Chance
Best Actress, Miniseries – Drew Barrymore, Grey Gardens
Best Stunt Ensemble – 24