Tomas Alfredsons nye eventyr

let_the_right_one_in1

Tomas Alfredson adaptasjon av La den rette komme inn spilte på flere strenger enn noen annen film i fjor; et gjennomtrengende drama av den sorten vi blaserte kinogjengere gapte av beundring over  Filmen gjorde det helt ålreit i Europa, men ble dessverre aldri gitt den plassen den egentlig fortjente – hverken her hjemme eller i Sverige. I USA derimot nådde ryktet frem før lansering, og vampyrdramaet tilbrakte hele 27 uker på amerikanske kinoer. Som om ikke det var nok, rasket filmen også med seg en mengde kritikerprisnominasjoner. Kanskje ikke rart da at telefonen raskt begynte å ringe hos Alfredson?

Ryktene har lenge svirret om at Nicole Kidman var en av de første som ringte, og via Rushblogg fikk jeg i går bekreftet at det faktisk er tilfelle. Kidman jobber som kjent med en filmatisering av romanen The Danish Girl av David Ebershoff, omhandlende den første person i verden til å gjennomgå en kjønnskifteoperasjon. Det høres kanskje smalt ut i første omgang, men romanen er først og fremst en veldig fin kjærlighetshistorie om det dansk/californiske ekteparet Einar og Greta Wegener. Du kan lese et sammendrag av romanens handling ved å klikke deg hit. Charlize Theron skal etter sigende spille Greta, mens Kidman selv skal gestalte Einar og er co-produsent.

The Danish Girl føyer seg inn i rekken av flere independent-filmer med lignende tematikk fra de senere år, der både publikum og kritikere har vist stor interesse. Transamerica er kanskje det beste eksemplet, mens Boys Don’t Cry fortsatt rager høyt på manges lister over 90-tallets beste filmer. Med Alfredson ombord klatrer dette prosjektet raskt på forventningsstigen. Ikke minst fordi han skal være en veldig kompromissløs regissør, passende for et prosjekt som uten tvil trenger en klar visjon for ikke å bli avvist av publikum.

let_the_right_one_in_movie_image__1_

Så blir det kanskje lettere å få folk til å se filmatiseringen av John Le Carrés Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Romanen er den første av en trilogi som adapteres av Peter Morgan (Frost/Nixon, The Last King of Scotland), men Alfredson har sålangt bare signert på å gjøre den første. Historien er klassisk Carré, men har allikevel en noe utradisjonell protagonist når den overvektige, pensjonerte George Smiley hentes frem fra skyggende for å atter en gang bistå British Secret Intelligence Service. Working Title produserer filmen, og har uttrykt ønske om en franchise med ambisjoner à la Bourne-trilogien. At de velger å hente Alfredson til regijobben, tyder vel allikevel på at det er mer ved adaptasjonen enn bare inntektsbehov?

Montages kommer selvsagt til å følge opp begge prosjekter!