Bollywood-festival i Oslo

Ønsker du et avbrekk fra tradisjonell sommerkino? Hva med sang, dans og et fargesterkt filmuttrykk + en tåre i øyekroken? Fra og med førstkommende fredag, og en hel uke til ende, arrangeres det Bollywood-festival på tre steder – Cinemateket og Klingenberg kino i Oslo, og på Lørenskog kino:

INDISK DANS- OG FILMFESTIVAL 2009 – 7. – 13. AUGUST. 33 filmer – danseoppvisninger – danseworkshop – seminarer. Det blir 7 dager med kjærlighet, musikk og dans. I tillegg til action, thriller og drama. Her er det noe for enhver smak.

Jeg får utrolig lyst til å dra på en festival som dette og se filmer jeg ikke vet noenting om. Men det kan være greit å få noen tips om hva bør man få med seg. Er det noen som er oppdatert på indisk film der ute, som kan gi noen pekere til hva man bør se?

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 6 kommentarer

 1. Fred Ut sier:

  Har sett fire av filmene i årets program, og den som peker seg ut er SHOLAY(fra 1975 tror jeg), den regnes som en av de store klassikerene innenfor indisk underholdningsfilm. Det er en litt Leone-aktig historie om to småskurker som må hjelpe en politimann med å få hevn over erkeskurken Gabbar Singh, en av filmhistoriens kulere skurker. Dette er Bollywood på sitt beste, sjangere og stemning snur flere ganger, actionsekvensene er tøffe og Amitabh Bachchan (en av Bollywoods, og dermed verdens mest elskede skuespillere) er i storform. Veldig fin film, kunne nesten tenke meg å ta turen for å se den på stort lerret selv om jeg har den på DVD.

  Dilwale Dulhania Le Yayenge (1995) er den mest sette Bollywoodfilmen gjennom alle tider og det store gjennombruddet til ShahRukh Khan (sannsynligvis klodens største filmstjerne). Dette var den første bollywoodfilmen jeg så og jeg syntes den var aldeles forferdelig. Den tar seg riktignok opp etter pausen (dramaet der fungerer mye bedre enn den komiske førstedelen). Verdt en kikk for kuriositetens skyld, det er tross alt ikke spesielt mange filmer (hvis noen) er sett av flere mennesker. Men jeg anbefaler den ikke.

  Sita sings the Blues er en amerikansk film laget i Flash på en mac av en dame ved navn Nina Paley over fem år. Den forteller legenden om Rama og Sita, om Nina Paleys skilsmisse og om det å fortelle en historie. Og den har musikalnumre av 30- og 40-tallsidolet Anette Hanshaw. Det er en av de klart beste filmene jeg har sett i år og anbefales på det hjerteligste, spesielt hvis du IKKE skal til Skien og se film ;)

  Hare Rama Hare Krishna fra 1971 handler blant annet om hippienes forkjærlighet for asiatisk kultur sett fra den andre siden. Den er en fin, men ikke essensiell film. Tror jeg har anmeldt den borte hos meg et sted.

  Ingen av de nye filmene ser enormt interessante ut i år, men hvis du får sett Dostana med et overveiende indisk/pakistansk publikum er sikkert det en opplevelse. Jeg garanterer mye hyling! Mumbai Meeri Jaan og Shoot on Sight ser ok ut, et par av de andre også, men se trailere på youtube først og se hva du synes, de fleste filmene finnes der. Komediene er stort sett ræl i år, tror jeg.

  Tar ikke turen i år, men skal garantert tilbake en annen gang.

 2. Wow, det var en glimrende gjennomgang, Fred Ut! Mange takk.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>