Absurd og småvittig Cold Souls

coldsouls

Cold Souls har tidligere i år vært nominert til pris under Sundance Film Festival, og ankom Karlovy Vary som eneste amerikanske filmproduksjon i konkurranseprogrammet.

KVIFF’09: Cold Souls skulle vise seg å bli metafilm nummer tre jeg så i Karlvoy Vary, etter tyske Whisky mit Vodka og spanske Los abrazos rotos. Men der stanser også de fleste likhetene. Cold Souls plasserer seg som en amerikansk metafilm tydelig i det terrenget som Charlie Kauffman har gått opp, hvor det er spesielt lett å trekke en tråd til Being John Malkovich.

I Could Souls spiller Paul Giamatti rollen som Paul Giamatti, som mens han blar i en utgave av The New Yorker, kommer over en artikkel om et selskap som tilbyr å fryse ned og lagre menneskers sjel for en lengre eller kortere periode. Giamatti faller for det underlige tilbudet og oppsøker klinikken, og kort tid etter ligger sjelen hans – i form av en ert – nediset og innelåst i selskapets tilsynelatende sikre lokaler. Men som en kjent amerikansk skuespiller er Giamattis sjel et ettertraktet mål for russisk «soul trafficking», og slik starter de komiske forviklingene.

Cold Souls er på langt nær en like vellykket meta-lek som Being John Malkovich, delvis også fordi den kommer etter Kauffmans film. Det er småmorsomt, men ujevnt og veldig haltende i de partene som forsøker å være noe annet og mer enn bare vittig. Paul Giamatti er imidlertid et funn i hovedrollen med sine elastiske ansiktsuttrykk, og en skuespiller som får maksimalt ut av det komiske potensialet i historien. Debutantregissør Sophie Barthes introduserte selv filmen før hovedvisningen i storsalen Grand Hall, og kunne fortelle at det underlige plottet er inspirert av en drøm, der hennes store idol, Woody Allen, var på samme klinikk for å levere sjelen sin til lagring. Det er rimelig å anta, slik rollen er skrevet, at det også var hennes drøm at Woody Allen selv skulle spille rollen. Men med Giamatti har Barthes fått en skuespiller med lignende gemytt, like skreddersydd for rollen, noe juryen i Karlovy Vary også mente da de gav Giamatti prisen for beste mannlige skuespiller under prisutdelingen siste kveld.

barthes
Regissør Sophie Barthes.