Enda en dyr norsk krigsfilm?

– Max Manus er en bra film, men handler egentlig bare om «Gutta på skauen», som drakk og gjorde litt faenskap i forhold til det som virkelig skjedde i Finnmark

Finnmark Dagblad kan melde at et prosjekt planlegges som kan bli «Norges dyreste film». Et tysk filmproduksjonsselskap, Bavaria Film, skal i følge artikkelen stå for innspillingen av filmen der mye av handlingen skal foregå i Finnmark. Nils Gaup, regissør av blant annet Veiviseren og Kautokeino-opprøret, ryktes å være med på prosjektet som skal koste cirka 200 millioner norske kroner. Artikkelen sier dog lite om hvor mye penger den norske investoren, som stod bak Kautokeino-opprøret, skal bidra med.

Dette er utvilsomt et interessant prosjekt som vil bidra til å øke interessen for denne delen av norsk historie under andre verdenskrig. Store deler av fylkene Finnmark og Troms ble totalødelagt under de tyske troppenes tilbaketrekking og utgjorde dermed de største krigsskadehandlingene på norsk jord. Et spørsmål som umiddeblart dukker opp er om filmen faktisk kan regnes som norsk. Som regel blir nasjonaliteten bestemt etter hvilket land som stod for mesteparten av de økonomiske midlene. Regissørens nasjonalitet spiller i de fleste tilfeller en mindre rolle.