Teaserplakat for Inglourious Basterds

Debatten har gått om Quentin Tarantinos status her på Montages de siste dagene, og de forskjellige meningene bare understreker den noe vage posisjonen regissøren har i folks bevissthet. Jeg skal ikke fortsette den diskusjonen her, men isteden dele mine tanker om teaserplakaten som nettopp ble sluppet for hans Inglourious Basterds.

Jeg greier rett og slett ikke å bli engasjert i dette prosjektet. Som alt annet jeg har sett fra filmen, er også plakaten kjedelig, pregløs og med et fravær av cool! Og kanskje mest oppsiktsvekkende – den mangler Tarantinos evne til å skape øyeblikkelig ikonografi. Brad Pitts grimase er jeg forøvrig allerede drittlei. La oss håpe den ikke forblir påklistret hans karakter filmen igjennom. Ok, så er manuset helt briljant, ihvertfall den halvparten jeg har lest, men sålangt har hverken det visuelle eller markedsapparatet fått meg til å tro på at potensialet fra hans engasjerende skriverier blir overført til lerretet. Selvsagt vet jeg at det nettopp er der Tarantino er på sitt beste; i adaptasjonen og visualiseringen av sine egne (noen vil si andres) historier, men denne gangen er jeg altså nervøs. Filmen har premiere om ganske få dager, når årets Cannes-festival går av stabelen, og jeg krysser fingrene for at filmen er akkurat det de fleste av oss vel håper på – et mesterverk.