Jodorowsky tilbake på kult-tronen med King Shot?

Den 80-årige chilenske regissøren Alejandro Jodorowsky er mannen bak kultklassikere som El Topo (1970), Holy Mountain (1973) og Santa Sangre (1989). Og jeg har ikke sett én eneste av filmene han har laget. Men, jeg har lenge tenkt på å gjøre noe med det. Og i dag fikk jeg enda en påminnelse; Jodorowsky skal lage en ny film, King Shot – hans første på 19 år. Bransjetidsskriftet Screen Daily skriver at Nick Nolte, Asia Argento, Udo Kier og Marilyn Manson vil utgjøre castet, mens legendariske Vilmos Zsigmond er ombord som fotograf.

Filmen får et budsjett på ikke ubetydelige 5,5 millioner euro, og er beskrevet som en “metaphysical spaghetti western.” Setter man alle brikkene sammen kan dette både bli ekstremt sært og ekstremt interessant. Jeg håper filmen vil klare å holde seg innenfor en ikke altfor utflytende ramme. Opptakene vil påbegynnes i Spania førstkommende oktober. Noen som har tips på hvilke Jodorowsky-filmer man bør begynne på dersom man er jomfru?

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 7 kommentarer

 1. Jeg er også Jodorowsky-jomfru, selv om jeg kjøpte samleboksen med Fando y Lis, El Topo og The Holy Mountain for et eller kanskje to år siden. Vet ikke hvorfor de har forblitt usett, for dette er en filmskaper som egentlig lenge har pirret meg. Må vel snart kaste meg ut i det. Tror jeg skal ta det kronologisk med Fando y Lis først ut, vel vitende om at de to andre nevnte gjerne omtales som sterkere. Vil gjerne også høre innspill fra Jodorowsky-bevandrede Montages-lesere.

 2. Thomas Fossgård sier:

  Har ikke sett annet enn klipp fra filmer som «Holy Mountain», men har lest det som er oversatt til engelsk av tegneseriene hans «L’incal», «The Metabarons» etc. Hvis man en dag skulle føle seg FOR original, kan man bli satt på plass igjen av dette. Enormt innflytelsesfullt arbeid, og man kan se spor etter han og Moebius sitt konsept og designarbeid i de fleste sci-fi filmer siden slutten av 70-tallet.

 3. Ooh, nå fikk jeg lyst til å lese tegneserier! Fant forøvrig også et klipp av Jodorowsky over hos The Playlist… kul fyr!

 4. Ace high and low sier:

  Det er ikke så lett å vite akkurat hvordan man skal begynne med Jodorowsky. Filmene hans er ganske annerledes i både stil, form og tempo. I mine øyne er den mest krevende å komme gjennom hans debut, Fando y Lis fra 1968. Filmen blir i overkant eksperimentell selv til surrealisme å være:)… Allikevel bør den sees på et eller annet tidspunkt siden den som alle filmene til Jodorowsky har flere interessante scener som er verd å få med seg.

  El Topo fra 1970 har med tiden blitt legendarisk, ikke minst fordi selveste John Lennon sørget for at den fikk distribusjon i USA. Filmen er kamuflert som en western, men det ligger langt mer bak denne underlige nærmest bibelske fortellingen. Det var lenge snakk om at Jodorowsky’s nye film skulle hete, Sons of El topo uten at den hadde noe med originalen å gjøre. Jodorowsky mente det kunne hjelpe med finansieringen å bruke navnet siden El topo har det cult stempelet den har. For øvrig var det snakk om en science fiction film og ikke en religiøs meditativ western.

  En morsom anekdote er at William Friedkin hentet inn Foley artisten til El topo for å jobbe med The Exorcist etter at han hadde sett filmen og var imponert over lydbruken.

  The Holy Mountain er nærmest briljant og sikkert en av de mest påkostede syretrippene noensinne. George Harrison fra The Beatles skulle egentlig spille hovedrollen, men han trakk seg da Jodorowsky nektet å fjerne alle nakenscenene.

  Tusk fra 1980 er det nok ikke lett å få tak og jeg har ikke sett den selv heller. Hvis ryktene stemmer så er dette en skikkelig kalkun og definitivt er kapittel i Jodorowsky’s filmografi man godt kan stå over.

  Santa Sangre var den første Jodorowsky filmen jeg så og jeg satt med geipen langt ned i gulvet da ettertekstene rullet. Hvis sant skal sies hadde jeg ikke sett noe lignende. På mange måter er det lett å kjenne igjen enkelte elementer i historien. Produsenten er nemlig Claudio Argento og broren hans, Dario er nok ikke helt ukjent for de fleste her inne. Bruken av P.O.W shots og de svært brutale drapene minner sterkt om giallo grepene til Dario Argento. Allikevel kan man trygt si at Jodorowsky har signert verket med tykk pensel.

  The Rainbow Thief er ikke en veldig bra film, men den er verd en titt…

 5. Ace high and low sier:

  Forøvrig ryktes det at enkelte av settene til Star Wars egentlig var bygget for Jodorowsky’s filmmatisering av Dune. Et prosjekt som ble skrinlagt rett før det skulle i opptak. Dan O’Bannon som også jobbet med filmen ble så deprimert at han bare «måtte» skrive et manus. Resultatet ble Alien;).

 6. Svankmajer sier:

  Jeg er ganske stor Jodorowsky fan.

  Sted å starte?

  Først Santa Sangre, så El Topo, så Holy Mountain.

  Det bør gi en jevn kurve i Jodorowsky sin filmskaping. Fra ganske sprø sirkus galskap til episk wacko-western til tidenes desidert største galehus på film.

  Tusk har jeg ikke sett.
  Pinlig at jeg ikke har sett Fando y Lis.

  Men jeg likte egentlig Rainbow Thief ganske godt og anser den som litt undervurdert, men det er egentlig Jodorowsky som lager en surrealistisk barnefilm. Hvis du liker Jodorowsky for hans ekstreme faktor er det lite å hente. Burton-fans ville nok likt den da.

 7. Svankmajer sier:

  Forresten tror jeg ikke på King Shot før jeg ser den ute.

  El Topo 2 sjabbet han jo om i 20 år, og King Shot prosjektet er vel 3-4 år allerede siden annonsert og enda bare i pre-produksjon.
  Og Alejandro er 80 år nå.

  Men klart, han har jo folk som David Lynch, Udo Kier og Marilyn Manson dyttende bak seg på denne filmen. Likevel holder jeg ikke pusten.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>