Traileren til Christopher Nolans Oppenheimer indikerer alt annet enn en tradisjonell biopic

Den første traileren til Oppenheimer – Christopher Nolans film om atombombens oppfinner, J. Robert Oppenheimer – indikerer alt annet enn en tradisjonell biopic.

Noe annet ville tross alt vært overraskende, med tanke på hvem som står bak spakene. Straks det ble klart at Nolan skulle ta for seg Oppenheimer, var det rimelig å forvente en prosessorientert spenningsfilm om nedtellingen mot professorens store gjennombrudd – selve «eksplosjonsøyeblikket» – og et eksistensielt drama om hvordan han forholdt seg til sin egen oppfinnelse.

Cillian Murphy er en gjenganger i Nolan-filmografien, og har her blitt tildelt sin mest prestisjetunge rolle så langt i karrieren – en innsats som helt sikkert vil bringe ham mot sin første Oscar-nominasjon. Denne første smakebiten gir inntrykk av at den irske skuespilleren har smeltet helt sammen med den historiske personen han fremstiller, på method-aktig vis (inkludert vekttap). Ellers er det verdt å notere seg at norske Trond Fausa dukker opp i flere av bildene – trolig i en ganske annen rolle enn de komiske «unnskyld at jeg lever»-figurene vi forbinder ham med her hjemme.

Trailerens estetikk er umiskjennelig for Nolan og hans faste fotograf Hoyte van Hoytema, og enkelte motiver vekker assosiasjoner til både Inception (2010) og Interstellar (2014).

Etter at Nolan havnet på kollisjonskurs med Warner Bros., da selskapet annonserte sin kontroversielle pandemi-strategi (som gikk ut på å lansere store produksjoner på kino og strømmetjenesten HBO Max samtidig), har han funnet et nytt hjem hos Universal.

Oppenheimer får verdenspremiere 21. juli neste år.

*

*