Trailer og plakat til Ingvar Ambjørnsen-adaptasjonen Hevn

Sjangerfilm står sterkere i norsk filmkultur enn noensinne, og når det kommer til gysere har den inneværende norske filmhøsten allerede gitt oss en horrorfilm i Villmark 2. Debutregissør Kjersti G. Steinsbø fyller ut spenningsbildet når hun byr på en klassisk thriller i Hevn, som har kinopremiere 6. november.

Filmen er basert på Ingvar Ambjørnsens roman Dukken i taket (2001), og er adaptert av Steinsbø selv, som bl.a. har den imponerende kortfilmen Liten knute (2008) bak seg når hun nå signerer sin første spillefilm. Forlaget Cappelen Damm beskriver rammefortellingen i Ambjørnsens bok slik: «Mellom en håndfull mennesker i en liten sørlandsby utspiller det seg et psykologisk drama. Hovedpersonen Rebekka er på reise tilbake i barndommens ferielandskap. Leseren følger handlingen gjennom hennes sinn, der gode barndomserindringer og gåtefulle, forvirrende bilder veksler.»

I den ferske traileren til Hevn, som er limt inn nedenfor, ser vi at handlingen i filmen er forflyttet fra romanens sørlandsidyll til et dramatisk fjordlandskap på vestlandet et sted. Glidende helikopterbilder av en ensom bil gjennom voldsom natur har nesten blitt en trope for nyere norsk film (Bølgen er det ferskeste eksempelet, Fritt vilt et annet), og i starten av Hevn-traileren gir disse motivene en konvensjonell, men effektiv presentasjon av settingen. Fotograf Anna Myking alternerer i sin filmografi elegant mellom dokumentar (Flink pike) og fiksjon (Jørgen + Anne = sant), og ser ut til å bringe en jordnær naturalisme med seg til Hevn – klippet nedenfor bærer bud om et tidvis håndholdt kamera, ofte i bevegelse og tett på situasjonene.

Rollebesetningen i Hevn består i stor grad av friske fjes, med Siren Jørgensen som Rebekka, i sin første store filmrolle, og et gledelig gjensyn med talentfulle Helene Bergsholm, som imponerte stort i sin debut Få meg på, for faen (2011). Litt mer bekymringsverdig blir glimtene av Trond Espen Seim, en skuespiller som – enten man vil det eller ikke – bærer med seg ekkoet av Varg Veum-serien inn i en krimlignende fortelling som Hevn. Også Anders Baasmo Christiansen dukker opp, mens den sentrale mannlige rollefiguren spilles av mindre profilerte Frode Winther (som noen kanskje husker fra Nokas).

Regissør Kjersti G. Steinsbø snakket for øvrig om HevnBlått lerret i Oslo denne uken, og i videoopptaket fra eventet kan man se et par hele scener fra filmen. De gir et enda mer utvidet inntrykk enn traileren, som dere kan se nedenfor, sammen med filmens plakat.

«Hevn»«Hevn» «Hevn» «Hevn»«Hevn» – plakat