Regissør M. Night Shyamalan varsler at to nye filmprosjekter er på vei

Etter at det duppet litt ned i perioden mellom 2008 og 2013 har mesterregissør M. Night Shyamalan returnert med sine tre siste kinofilmer – The Visit, Split og Glass – til sin tidligere så treffsikre rolle som hoffleverandør av dypt originale og ofte langvarig fascinerende thrillere. Nå kan vi gjøre oss klare fra mer fra Shyamalan – hans to neste filmer har fått sine premieredatoer, i henholdsvis 2021 og 2023.

At offentliggjøringen av disse to neste prosjektene samtidig inneholder null informasjon om hva filmene skal handle om, må vi vel bare ta som et godt tegn – Shyamalans hemmelighetsfulle markeds- og formidlingsstrategi får gjerne en heldig effekt når man endelig sitter der og ser filmene i en kinosal. Det ferskeste eksempelet opplevde vi med Split, en thriller som hele tiden fremstod som et nytt filmunivers helt frem til den siste scenen – da det ble klart at (spoileradvarsel herfra, om du ikke har sett Split eller Glass) filmen skrev seg inn i samme univers som Unbreakable og skulle utgjøre det midterste kapittelet i det som senere har blitt kjent som The Eastrail 177 Trilogy.

Fra og med The Visit har ikke bare Shyamalan bare hatt en kreativt sett revitalisert karriere, han har også funnet en frigjørende produksjonsmodell i samarbeidet med den suksessrike horrorprodusenten Jason Blum. Kombinasjonen av lave budsjetter, komplett kunstnerisk frihet og bred kinodistribusjon (i en avtale med Universal Studios som fortsetter nå med de to neste filmene) har gitt Shyamalan et perfekt rammeverk for å fortsette med å skape nye, originale filmideer. At The Visit, Split og Glass dessuten hadde et samlet produksjonsbudsjett på kun $35 millioner – og global kinoinntjening på $625 millioner – gir også Shyamalan stort handlingsrom, når det kommer til å (eventuelt) lage mer kostbare filmer fremover.

«M. Night Shyamalan continues to create exciting, highly original stories that keep global audiences on the edge of their seats,» sier Universal-sjefen Peter Cramer til Deadline i saken om Shyamalans neste filmer. «There is no one like him. He is a master filmmaker working at the height of his powers, and we are honored that he has once again chosen Universal to be the home for his next two incredible projects.»

Her på Montages vil alle faste lesere være klare over at vi har stor sans for Shyamalans filmkunstneriske produksjon, og i kritiker Dag Sødtholts massive analyseprosjekt – her er en samleside for Shyamalan-artiklene hans på Montages – er det god plass til flere titler å dykke ned i.